Úzkostnou poruchou trpí každý pátý Čech

16. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pětina lidí v České republice mívá úzkosti, které provázejí i tělesné obtíže. Přiměřené léčby se dostane jen třetině postižených. I přesto se v Česku předepíše každý rok šest milionů balení léků na úzkost...


PRAHA - Pětina lidí v České republice mívá úzkosti, které provází i tělesné obtíže: potí se, tluče jim srdce nebo trpí průjmem. „Odhadem dva miliony Čechů trpí úzkostnou poruchou a měli by se léčit,“ řekl přednosta psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice profesor Jiří Raboch.

Podle něj pacienti, ale mnohdy i lékaři nemoc podceňují, a tak se přiměřené léčby dostane jen třetině postižených. I přesto se v Česku předepíše každý rok šest milionů balení léků na úzkost, teoreticky šest lidí z deseti užije jedno balení.

Příčinou problémů je především stresující životní styl a neschopnost či neznalost vhodné relaxace. Již více než 30 let se hovoří o manažerské nemoci. Je tak označován stav ustavičného psychického napětí, ve kterém žije řada podnikatelů či vedoucích pracovníků a politiků.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?