Uznávání českých diplomů vázne

12. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Evropská komise vytýká Česku, že stále poškozuje své odborníky. Lékařům, zdravotním sestrám, advokátům, architektům, ale také řemeslníkům se v EU automaticky uznávají diplomy a profesní kvalifikace. Česko ale...


Unie udělila Česku první výtku, že neplní dohodnuté závazky

navzdory slibům zatím všechny nutné „evropské zákony“ nepřijalo.

Od komise si tak vláda včera vysloužila první „pětku“. „Jedná se o první upozornění, že země nesplnila konkrétní závazky, ke kterým se zavázala,“ říká mluvčí české mise v Bruselu Libor Boháč. Republika totiž slíbila, že potřebná pravidla pro všechna povolání budou přijata do konce minulého roku. Zastřešující zákon o uznávání kvalifikace však teprve v lednu projednala vláda.

Normy, které mají pomoci architektům, lékařům a dalšímu zdravotnickému personálu mají nyní na stole poslanci. Schváleny byly jen zákony o veterinářích a advokátech.

Nová pravidla mají usnadnit kvalifikovaným odborníkům najít po vstupu republiky do unie práci v zahraničí. „Nyní je každý případ posuzován individuálně. Žadatel musí získat pracovní povolení, musí poslat spoustu materiálů. V budoucnu by vše šlo podle stanovené procedury,“ tvrdí Boháč.

Některým profesím ale neusnadní práci v zahraničí ani nové zákony. Pro inženýry, učitele, účetní či daňové poradce bude dál platit obecné pravidlo, že jejich diplomy jsou uznávány - ovšem až po splnění různých podmínek, které si jednotlivé státy mohou podle uvážení stanovit.

V současnosti už čeští odborníci v zahraničí působí, v Bruselu se například začínají usazovat advokáti. „Musel jsem předložit celý balík dokumentů,“ říká Jiří Balaštík, který spolu s kolegy zakládal v Belgii pobočku své pražské kanceláře. „Například potvrzení české komory, že jsem oprávněn vykonávat advokacii, výpis z rejstříku trestů, doklad, že se mé pojištění vztahuje i na Brusel.“ Přesto ale tvrdí, že daleko složitější než uznání kvalifikace bylo zřízení například tamního bankovního účtu.

Aleš Vojíř, Eva Hanáková, Hospodářské noviny, 12.3.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?