V boji proti nádorům pomůže i telefonní linka

30. 11. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Otevřením informačního centra pro veřejnost a bezplatnou poradenskou linkou chtějí od příštího týdne přispět odborníci brněnského Masarykova onkologického ústavu k větší osvětě veřejnosti v oblasti nádorových onemocnění...


BRNO - „V současnosti v České republice onemocní každý třetí obyvatel některým nádorovým onemocněním a každý čtvrtý na ně zemře. S přibývajícím výskytem onkologických onemocnění roste potřeba efektivní informovanosti. Problémem ale je, odkud potřebné znalosti získat. Praktický lékař nemá příliš času, sousedčiny zdroje nejsou vždy důvěryhodné a časopisy nedají odpověď na všechno,“ zdůvodňuje Michaela Hanáková z edukačního centra MOÚ, proč se ústav rozhodl otevřít informační centrum, které bude určeno nejen pacientům a jejich rodinným příslušníkům, ale i návštěvníkům z řad veřejnosti. Na otázky příchozích bude odpovídat školená zdravotní sestra, která v případě potřeby přímo objedná zájemce ke konzultaci s lékařem či psychologem. V centru klienti navíc najdou průběžně aktualizovanou knihovnu s možností prezenčního vypůjčení populárně naučných knih z oblasti onkologie a zdravého životního stylu. Volně přístupné budou rovněž multimediální počítače s doporučenými internetovými stránkami, zájemci budou moci zhlédnout i některý z osvětových videoprogramů.

„V rámci rozšiřujících se služeb zprovozníme od příštího týdne také speciální telefonní linku, kde na čísle 0800/22 23 22 mohou volající z celé republiky bezplatně získat rady týkající se nádorových onemocnění,“ doplnila Hanáková. Na provozu centra i telefonní linky spolupracuje s brněnským ústavem také Liga proti rakovině Praha. Slavnostní otevření centra, které je plánováno na 3. prosince, doplní i den otevřených dveří ve výtvarné dílně Masarykova onkologického ústavu a výstava výrobků. Dílna bude přístupná v pondělí od 11 do 20 hodin.

Jiřina Veselá, Rovnost, 30. 11. 2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?