V boji s Ebolou chybí hlavně lidé

24. 9. 2014 10:28
přidejte názor
Autor: Redakce

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyzvala vzhledem ke zhoršující se situaci se šířením Eboly v západní Africe zdravotníky, aby přijeli do postiženého regionu pomoci se zvládáním epidemie.




Podle generální ředitelky WHO Margaret Chanové je okamžitá pomoc nutná především ve třech nejvíce zasažených státech - v Guineji, Libérii a Sierra Leone. Ebola si v regionu vyžádala již více než 2400 obětí, což představuje asi polovinu všech 4985 nakažených. „Šíření Eboly v této oblasti je největší, nejkomplexnější a také nejzávažnější v celé téměř čtyřicetileté historii tohoto onemocnění,“ varovala Margaret Chanová. „Počet nových pacientů narůstá rychlostí, kterou nemohou tamní zdravotnické systémy zvládnout. Potřebujeme nejméně troj- až čtyřnásobné navýšení počtu zdravotníků v oblasti, aby bylo možné šíření zastavit,“ dodala generální ředitelka WHO a vyzvala státy k poskytnutí pomoci v podobě léků a zdravotnického materiálu, ale také lékařů a sester.

Kubánská vlaštovka

„To, co nyní nejvíce potřebujeme, jsou lidé. Především specialisté, kteří mají odpovídající vzdělání a kteří vědí jak sami sebe ochránit před nákazou,“ zdůraznila Margaret Chanová. Zdravotničtí pracovníci jsou totiž poměrně častými oběťmi Eboly, počet zemřelých v jejich řadách dosáhl přibližně 150 (především se jedná o místní lékaře a sestry). Nákaza však byla potvrzena u několika amerických a jednoho britského zdravotníka pracujících v západní Africe s infikovanými pacienty.
„Pokud se máme skutečně pustit do boje s Ebolou, potřebujeme přibližně 400 až 600 lékařů a přibližně 1000 dalších zdravotnických profesionálů,“ uvedla generální ředitelka WHO. Podle ní nebezpečně ubývá i ochranných obleků a dalších pomůcek pro zamezení šíření viru, včetně základních léků. „Například v Libérii už není k dispozici pro léčbu pacienta s Ebolou jediné volné lůžko,“ varovala Margaret Chanová a dodala, že než se podaří šíření Eboly zastavit, může se počet infikovaných v západoafrickém regionu vyšplhat až na 20 tisíc.
Jako první vyslyšela výzvu WHO Kuba, která přislíbila do oblasti poslat 165 zdravotníků a odborníků na epidemiologii, kteří již podle tamního ministerstva zdravotnictví mají „s podobnými katastrofickými situacemi zkušenosti“. Jejich mise by měla v Africe trvat 6 měsíců.

(Zdroje: Reuters, ČTK)

Počet nakažených a zemřelých v západoafrických zemích*
Guinea Sierra Leone Libérie Nigérie Senegal Celkem
Celkový počet případů 936 1620 2407 21 1 4985
Laboratorně potvrzené případy 743 1464 790 19 1 3017
Počet zemřelých 595 562 1296 8 0 2461

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?