V Británii a ve Švýcarsku se testuje nový lék proti AIDS

5. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dvacet čtyři dobrovolníků v Británii a ve Švýcarsku se od včerejška podrobí testům nového léku proti AIDS. Lék se jmenuje Nyvac-C, vyvinulo jej evropské konsorcium EuroVacc a financování zajišťuje Evropská unie...


PAŘÍŽ - Informuje dnes francouzský deník Le Figaro.

„Jde o lék především proti viru typu C, který je nejčastější (především v jižní Africe, Indii a Číně) a velmi rozpínavý,“ vysvětluje profesor Marc Girard, který celý projekt řídí.

Sdružení EuroVacc seskupilo vědce a lékaře z celé Evropy. Na výzkumu společně pracují již pět let a vyvinuli několik potencionálních léků. Ale Nyvac-C je první, který se testuje na lidech.

Zkoumání, které právě probíhá, se nachází v první fázi. Zhodnotí se bezpečnost léku a jeho schopnost urychlit obrannou imunitní reakci.

Dobrovolníky tvoří muži i ženy ve věku od 18 do 55 let, byli vybráni podle různých kritérií. Například nesmějí mít AIDS a nesmí zde být riziko, že se nakazí. „Nevstřikujeme dobrovolníkům virus AIDS živý, ale pouze část viru syntetizovaného v laboratoři,“ zdůrazňuje profesor Giuseppe Pantaleo.

První výsledky tohoto pokusu budou známy koncem roku 2004. V případě, že budou nadějné, EuroVacc bude zkoumat kombinace různých pokusných vakcín. Teprve potom mohou probíhat případné pokusy na vyšší úrovni a s větším rizikem pro dobrovolníky.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?