V Británii chtějí zachránit statisíce lidských životů

26. 7. 1999 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce


Londýn - Britská vláda předložila v parlamentu ambiciózní plán, jehož cílem je zachránit v příštích deseti letech více než 300 tisíc lidských životů. Podle ministra zdravotnictví Franka Dobsona chce vláda především snížit rozdíly mezi bohatými a chudými, kteří jsou častěji nemocní a dříve umírají. „Nezaměstnanost, nízké mzdy, špatné ubytování, zločin a nepořádek, nedostatek vzdělání a znečištění životního prostředí, to vše způsobuje lidem nemoci,“ uvedl F. Dobson. Výdaje na program nazvaný Záchrana životů dosáhnou 96 miliónů liber.

Vláda předpokládá, že se podaří o 40 procent snížit počet srdečních infarktů, jimiž je každoročně postiženo 150 tisíc lidí. O dvacet procent chce snížit počet případů rakoviny, na kterou ročně umírá 127 tisíc Britů. Úmrtí způsobená nehodami hodlá omezit přinejmenším o pětinu, stejně jako počet sebevražd. Vláda také zintenzívní kampaň proti kouření.

Jedním z konkrétních opatření je např. záměr, že na veřejných místech, jako jsou nákupní centra, letiště nebo fotbalové stadióny, budou k dispozici jednoduché přístroje, které pomocí elektrického šoku obnoví srdeční rytmus pacientů postižených srdeční příhodou. Pracovníci bezpečnostních agentur, kteří na těchto místech dohlížejí na klid a pořádek, absolvují základní zdravotnický kurs. Děti začnou nacvičovat první pomoc již od 11 let.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?