V Británii se množí nákaza "prasečí chřipkou", začíná druhá vlna

2. 10. 2009 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce
V Británii podle zdravotníků začíná druhá vlna takzvané prasečí chřipky. V Anglii minulý týden stoupl počet nakažených o 50 procent, ve Skotsku se zdvojnásobil, uvedla agentura Reuters.


Britská zdravotnická služba HPA zaznamenala minulý týden v Anglii 14.000 nových případů a ve Skotsku jejich počet za stejné období vzrostl na 13.800. O týden dříve úřady ve Skotsku evidovaly zhruba 7000 infikovaných virem H1N1.

V Anglii dosud podle HPA zemřelo v souvislosti s novou chřipkou 72 lidí. Ve Skotsku jí dnes podle BBC podlehla desátá osoba, dvaašedesátiletá žena z oblasti Forth Valley. V Severní Irsku jsou zatím dva mrtví a ve Walesu jeden.

Množství nakažených podle hlavního anglického hygienika Liama Donaldsona roste stabilně. „Nejsme svědky žádného prudkého nárůstu, zdvojnásobování z týdne na týden, které jsme pozorovali při některých předchozích pandemiích. Je to ale začátek druhého vrcholu, to jsme si nyní celkem jistí,“ řekl televizi BBC.

Charakter viru se podle něj nijak nemění. „U většiny lidí má nemoc mírný průběh, z něhož se snadno vyléčí. Malé množství (pacientů) má ale velmi vážné komplikace… a někteří z nich byli předtím zdraví lidé,“ uvedl Donaldson.

Britské ministerstvo zdravotnictví podle něj dostalo souhlas od evropských úřadů, aby začalo s očkováním proti nové chřipce. To by mělo začít v druhé polovině října.

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila začátkem června takzvanou prasečí chřipku, která se začala šířit v dubnu z Mexika a Spojených států, za pandemii. Na celém světě se podle poslední zprávy WHO z 20. září nakazilo nejméně 319.000 lidí. Nemoc má většinou mírný průběh, přesto si doposud vyžádala více než 3900 mrtvých, z toho přes 140 v Evropě.

Právě Británie je z evropských zemí nejvíce postižena touto nemocí. V České republice se jí dosud nakazilo téměř 300 lidí, nikdo nezemřel. Očkování obyvatel chce ministerstvo zdravotnictví zahájit na počátku listopadu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?