V Brně bojovaly o senátorské křeslo lékařské špičky

18. 10. 2010 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Víkendové volby do místních zastupitelstev a jedné třetiny senátu opět zásadním způsobem změnily politickou mapu v Česku. Lékaři opět hráli důležitou roli a některé z nich ještě čeká boj o senátorské křeslo.


Lékaři se hojně zapojili nejen do senátorských, ale i komunálních voleb. Na místní úrovni byl zřejmě nejvýrazněji propagován Bohuslav Svoboda, kandidát na primátora za pražskou ODS.

Proděkan 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a přednosta Gynekologickoporodnické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady měl pomoci vytáhnout metropolitní ODS z krize, jenže sázka na historicky prvního prezidenta České lékařské komory nestačila.

Strana nakonec boj o pražské zastupitelstvo prohrála, předběhla je o sedm procent TOP O9. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) výsledky odrážejí pověst místních politiků strany, která mnohde včetně Prahy není kvůli skandálům dobrá.

TOP 09 v zastupitelstvu, které má nově 63 členů, získala 26 mandátů, ODS 20, sociální demokraté 14 a komunisté tři. Koalici tak může vytvořit jakákoli dvojice ze tří nejúspěšnějších stran. Paradoxně se tak může stát, že TOP 09 i přes vítězství nemusí vládnout, protože ODS se s ČSSD dohodne na společných zájmech.

Celkově je vítězem voleb ČSSD, přebrala vítězství ve velkých městech a připravila ODS o titul krále komunální politiky. ČSSD má 13 statutárních měst, ODS 4, TOP 09 vyhrála ve dvou, ve zbývajících pěti zvítězily malé neparlamentní strany.

Brno: Jiří Vorlíček překvapivě končí

Velké lékařské souboje se ještě odehrají příští týden v druhém kole senátních voleb. Lékaři postoupili v pěti volebních obvodech. Největší špičky z oboru se utkali v Brně. Ředitel Masarykova onkologického ústavu Jiří Vorlíček, který kandidoval za TOP 09 v Brně-městě, skončil na třetím místě a dál nepostupuje.

Předběhli jej náměstek jihomoravského hejtmana Václav Božek (ČSSD) spolu s bývalým hejtmanem Stanislavem Juránkem (KDU-ČSL). Oba se utkají o hlasy voličů v druhém kole tento pátek a v sobotu. Čistě „zdravotnický“ duel se odehraje na Brněnsku.

Tam do finálního hlasování postoupil onkolog Jan Žaloudík (ČSSD), který onkologickému ústavu šéfoval ještě před Jiřím Vorlíčkem. Nedávno byl z nemocnice propuštěn, což sociální demokraté označili za politický útok na jednoho z nejuznávanějších odborníků v Česku. Proti němu stojí bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS).

„Větší šance by mohla mít sociální demokracie. Julínek totiž není moc populární. Bez šancí však není,“ míní politolog Lubomír Kopeček.

Místopředseda výboru pro zdravotnictví uspěl

V Ústí nad Labem se například o senátorské křeslo utká dosavadní senátor Pavel Sušický (ODS) a zastupitel Ústeckého kraje Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz). Pavel Sušický je nejen stávající senátor, ale i místopředseda výboru pro zdravotnictví a sociální politiku.

Vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Plzni. Po studiích nejprve pracoval v chomutovské nemocnici, kde se začal specializovat na oční lékařství, v roce 1979 přešel do Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, kde byl řadu let primářem oční kliniky.

Jasný vítěz? ČSSD

První kolo senátních voleb suverénně vyhrála ČSSD. Neobhajovala žádný ze 27 mandátů a tak mohla jen získat. Do druhého kola se v jejím dresu probojovalo celkem 22 kandidátů. Sociální demokracii přitom stačí získat nejméně 12 senátorů, aby získala v horní komoře Parlamentu většinu.

Z ODS končí letos mandát 19 zákonodárcům, stejný počet se jich bude za týden ucházet o hlasy voličů. Z toho v 11 obvodech získal kandidát občanských demokratů nejvíce hlasů a postupuje jako mírný favorit z prvního místa.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?