V Brně funguje nová kryobanka na 20.000 vzorků spermií a vajíček

18. 11. 2013 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
V Brně začala fungovat nová kryobanka na mražení spermií, vajíček a embryí, vejde se do ní až 20 000 vzorků. Banka využívá nový systém, který je plně automatizovaný a vylučuje možnou chybu vlivem lidského faktoru. Vzorky se mrazí takzvanou metodou vitrifikace, která je rychle zmrazí na minus 196 stupňů. ČTK o dnes tom informoval Marek Koudelka, vedoucí kliniky Reprofit, v níž se nová kryobanka nachází. O zmrazení reprodukčních buněk má podle něj v poslední době zájem čím dál více párů.


Na klinice Reprofit loni proběhlo téměř 2800 léčebných cyklů, což je podle tamních lékařů nejvíce v ČR. Podobná automatizovaná kryobanka, jakou mají nově v Brně, je k dispozici také v Praze, má však menší kapacitu. „Dříve se vzorky uchovávaly v nádobách plných dusíku, které mohly prasknout nebo se poškodit. Náš nový systém toto v podstatě vylučuje,“ uvedl Koudelka. Lépe se podle něj mrazí spermie nebo embrya, protože obsahují méně vody. Zmražené krystalky vody totiž mohou vzorek poškodit. Lékaři však umí zmrazit i ženská vajíčka.

Podle Koudelky lékaři dříve pracovali s čerstvými vzorky, ty zmražené měly menší kvalitu. Nyní se díky novým technologiím zmražené spermie, vajíčka a embrya kvalitou vyrovnají těm čerstvým. Na lékaře se o pomoc s asistovanou reprodukcí podle Koudelky nejčastěji obracejí páry kolem 30 až 35 let. „Do 35 let má žena obecně vajíčka poměrně kvalitní, potom se to začíná rapidně zhoršovat,“ podotkl Koudelka. Klinika proto nabízí možnost mražení i mladším lidem nebo například těm, kteří se chystají podstoupit onkologickou léčbu.

Mimotělní oplodnění slouží párům, které chtějí mít dítě, ale nedaří se jim to přirozenou cestou. Pomáhá jim v tom zhruba 40 pracovišť v ČR.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?