V Brně odborníci jednají a spolupráci složek při neštěstích

8. 2. 2013 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Na kongresu Medicína katastrof se ve čtvrtek v Brně sešlo asi 170 lékařů, záchranářů a další profesionálů, aby jednali o co nejúčinnější spolupráci při hromadných neštěstích a katastrofách a podělili se o své zkušenosti.


Hlavní hygienik Vladimír Valenta je toho názoru, že ČR je na řešení mimořádných událostí dobře připravená. V Brně uvedl, že se to ukázalo při metylalkoholové kauze, která zemi zasáhla loni na podzim. Dosud po vypití jedovatého alkoholu zemřely čtyři desítky lidí.

Koordinátorka kongresu Vlasta Neklapilová ČTK řekla, že nejdůležitější na akci je setkání zdravotníků, vojáků, hasičů a dalších, kteří se navzájem informují o své roli v závažných případech. „Tito lidé a složky v praxi spolupracují, ale často nemají možnost znát názory a pohledy ostatních,“ uvedla.

Součástí dvoudenního kongresu jsou přednášky, na nichž mohou účastníci například slyšet návod, jak je třeba postupovat v případě chemického teroristického útoku. Odborníci na nich dnes zdůraznili i potřebu péče o psychickou pohodu záchranářů a lidí, kteří přicházejí s nehodami a neštěstími profesně do kontaktu. Důležitá jsou pro ně cvičení, při nichž si krizové situace mohou vyzkoušet nanečisto, neboť v podstatě vždy hraje důležitou roli čas.

Podle hygienika Valenty jsou české složky na nehody a katastrofy dobře připravené. „Nikdo si nepřeje, aby byla připravenost na různá neštěstí a teroristické útoky prověřena v praxi. Metanolový případ ukázal, že když už kauza běžela, tak se všechno zvládalo, včetně léčení a krizového řízení,“ řekl Valenta. Na kongresu připomněl kroky, které v té době hygienici, vláda i lékaři společně provedli, včetně rozborů podezřelých lihovin a zákazu prodeje alkoholu.

Podle Neklapilové byl pro odborníky zabývající se krizovým řízením a nehodami zlomový rok 2008, kdy se stalo vlakové neštěstí ve Studénce na Novojičínsku. Při něm všechny složky spolupracovaly a koordinovaly veškerou činnost. Tragická nehoda, při které vlak narazil do spadlého mostu, si vyžádala osm životů a další desítky lidí byly vážně zraněny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?