V Brně vzniká první centrum duševního zdraví pro jižní Moravu

24. 2. 2016 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihomoravský kraj ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví chystá pilotní projekt na vznik Centra duševního zdraví v Jihomoravském kraji. Podle hejtmanova náměstka Marka Šlapala (ČSSD) nevznikne žádná nová budova, ale koncepce péče o duševně nemocné.


Spolupracovat na ní budou psychiatři a sociální pracovníci. Dosud obě skupiny pracovaly po vlastní ose. Cílem je poskytovat péči v terénu a snížit náklady za hospitalizace. Předpokládané roční náklady centra se pohybují kolem 15 milionů Kč, uvedla ředitelka spolupracujícího Sdružení Práh Blanka Veškrnová.

Na centru se kromě Sdružení Práh, největšího poskytovatele sociálních služeb pro lidi s duševním onemocněním, budou podílet pracovníci Psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice Brno. Bude mít dvě desítky pracovníků. „V pilotním projektu se ověří funkčnost společného týmu složeného z psychiatra, psychiatrických sester, sociálních pracovníků a peer pracovníka, který bude poskytovat služby v přirozeném prostředí lidí s duševním onemocněním,“ uvedl Šlapal.

Podle něj budou duševně nemocní dostávat průběžnou podporu a budou mít zajištěnu sociální i lékařskou rehabilitaci po propuštění z lůžkového oddělení. Cílem je zvýšit bezpečí všech aktérů systému včetně pacientů a finanční úspora z předpokládaného poklesu počtu hospitalizací, které jsou nákladné.

Veškrnová uvedla, že v ČR je připraveno pět pilotních projektů center duševního zdraví, která mají spustit činnost. Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků má přinést pomoc duševně nemocným v terénu až v 60 procentech případů. Pilotní projekty jsou na dva roky financované z EU.

Průzkum ukázal, že mezi 1,2 milionu obyvatel Jihomoravského kraje bylo v roce 2013 přes 18.000 pacientů s duševním onemocněním. Téměř 7000 z nich vyžadovalo komplexní péči.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?