V Brně vznikla petice za záchranu Nemocnice Milosrdných bratří

5. 4. 2011 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
V Brně lidé začali podepisovat petici za záchranu Nemocnice Milosrdných bratří. Její iniciátoři se bojí toho, že v nemocnici hrozí zánik akutní péče a postupná likvidace.


V březnu odtud odešlo deset z 12 anesteziologů a v práci na operačních sálech i odděleních se dnes v jejich práci střídají brigádníci. Část jich nemá všechny potřebné atestace. Petici iniciovali brněnští lidovci, jejichž předseda Daniel Rychnovský pracuje v nemocnici jako chirurg. Dříve ji vedl.

Signatáři petice vyzývají k akci primátora Romana Onderku (ČSSD) a další radní. Mají učinit takové zásahy, aby se mohl obnovit plnohodnotný provoz na anesteziologicko-resuscitačním oddělení. Péče je tam utlumená od března, kdy lékaři odešli.

Nemocnice už tehdy zrušila pět lůžek, kde leželi lidé v nejvážnějších stavech a po náročných operacích, a výrazně zredukovala operační program. Ze čtyř operačních sálů jsou dnes v provozu dva. Nemocnice má přitom několik let nový pavilon akutní medicíny za půl miliardy korun. Jeho části jsou ještě v záruce.

Výpověď na konci března podalo osm sester i primář anesteziologie a resuscitace Pavel Hude, řekl dnes Rychnovský.

Městská rada se situací v nemocnici opakovaně zabývala. Radní však vždy řekli, že za stav je odpovědný ředitel Josef Drbal, který ho má i řešit. Má důvěru radních, zopakovala naposledy minulý týden primátorova náměstkyně Jana Bohuňovská (ODS). Drbal nemocnici vede od ledna.

Drbal argumentuje tím, že situaci řeší a anesteziologický tým nelze sehnat ze dne na den. Podle něj nehrozí pacientům žádné nebezpečí; operační program se prý utlumil, aby ho nemocnice se současnými silami mohla zvládat.

Anesteziologové odešli po neshodách s Drbalem; po odborářské akci Děkujeme, odcházíme odmítl přijmout hromadně zpět všechny anesteziology, kteří dali výpověď, a ty to popudilo. Místa všichni členové týmu sehnali do půl hodiny od chvíle, kdy se s Drbalem nedohodli, řekl minulý týden bývalý zástupce primáře Jaroslav Kutý. U Milosrdných bratří působil 26 let.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?