V Brně začínají chybět vědci, ICRC to řeší spoluprací s Mayo

24. 4. 2012 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Brno se v době miliardových investic do nových vědeckých a výzkumných center začíná potýkat s nedostatkem vědeckých autorit. Například Mezinárodní centrum klinického výzkumu (ICRC) vznikající ve Fakultní nemocnici u svaté Anny řeší nedostatek odborníků schopných samostatně vést výzkum.


Je to tím, že lékařský výzkum se v ČR dlouhodobě podceňoval, řekl ČTK šéf ICRC Tomáš Kára. Podle něj se v ICRC záležitost podařilo vyřešit spoluprací s americkou klinikou Mayo.

Hlavní hodnota ICRC podle Káry spočívá právě v tom, že každý výzkumný program má svého národního a mezinárodního mentora. „Projekt obvykle vede odborník ze Spojených států a po jeho boku pracuje náš odborník, který se vlastně učí. To je koncept, který je nejlepší,“ řekl. Z

důraznil, že brněnské pracoviště může díky tomu dělat lékařskou vědu na vrcholné úrovni. „Měli jsme to štěstí, že ICRC dnes vedou absolutní špičky, které chodí po této planetě,“ řekl Kára.

Formování vědeckých týmů v ICRC podle něj hodně pomohlo to, že mladí vědci včetně studentů mohli v minulých letech absolvovat stáže přímo na klinice Mayo. Poznali tak způsob vědecké práce v zahraničí, a to pod vedením autorit oboru. Právě nastavením plynulé výchovy odborníků se podle Káry autoři ICRC dlouho zabývali a strávili nastavením systému hodně času.

ICRC vzniká v areálu svatoanenské nemocnice. Náklady na vznik a vybavení centra se blíží pěti miliardám korun, zhruba 2,4 miliardy korun získali autoři projektu z Evropské unie. Výzkumníci v ICRC se mají zabývat chorobami, na které lidé v ČR i na světě umírají nejčastěji.

Vědci by měli přinést nové postupy v léčbě a diagnostice nemocí srdce a cév a nervového systému, část výzkumných záměrů je věnovaných biotechnologiím a experimentální medicíně. Nové postupy by měli pomoci lidem ohroženým cévní mozkovou příhodou, srdečním infarktem, arytmií, epilepsií, Parkinsonovou chorobou i roztroušenou sklerózou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?