V Brně zemřel muž s podezřením na Creutzfeld-Jakobovu nemoc

7. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
S podezřením na lidskou formu Creutzfeld-Jakobovy nemoci zemřel minulý týden devětapadesátiletý pacient psychiatrické kliniky fakultní nemocnice v Brně - Bohunicích. Jestli muž opravdu trpěl lidskou formou BSE, určí až podrobná laboratorní vyšetření mozku...


PRAHA -

Muž trpěl Alzheimerovou chorobou a na klinice se léčil přibližně dva měsíce. Na výskyt BSE mají lékaři podezření vzhledem ke stáří pacienta, průběhu nemoci i následného úmrtí. V Brně provedli veškerá dostupná vyšetření, ale protože nebyla zcela jasná, bylo tělo mrtvého muže převezeno do Prahy.

„Pitva se prováděla v Thomayerově nemocnici v Praze, která by měla potvrdit nebo vyvrátit, zda se jednalo o Creutzfeld-Jakobovu chorobu,“ uvedla pro Českou televizi tisková mluvčí FN Brno - Bohunice Jana Bendová. Výsledky speciálního vyšetření budou známy do tří týdnů.

Creutzfeld-Jakobova nemoc je onemocněním mozku, jehož zánět a degradace se zprvu projevuje poruchami paměti, koordinace a hybnosti. Následují svalové záškuby, demence a smrt.

Lidé mohou některou z variant Creutzfeld-Jacobovy nemoci onemocnět po požití masa zvířat, nakažených chorobou BSE, nazývanou nemocí šílených krav. Ta se objevila v roce 1986 v Británii a byla zjištěna v několika dalších evropských zemích.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?