V budoucnu se možná bude proti chřipce očkovat méně často

15. 10. 2010 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Odborníci předpokládají, že v budoucnu by mohlo stačit nechat se očkovat proti sezonní chřipce jednou za sedm až deset let, nyní je nutné očkování opakovat každoročně kvůli mutacím viru.


Optimistická varianta by znamenala registraci takové vakcíny za čtyři roky, řekl předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula.

Dodal ale, že slibná vize výroby komplexní vakcíny ještě může na něčem zkrachovat. Zcela reálná je sezonní vakcína, jež bude obsahovat čtyři virové podtypy místo dosavadních tří. Už za rok by mohla chránit proti více typům chřipky.

Nový, podle odborníků slibný trend vývoje vakcín proti chřipce je založen na bílkovinné struktuře, která nepodléhá tak četným změnám jako jiné, kvůli kterým se musí připravovat každý rok nová vakcína.

„Je předpoklad, že by tato chřipková vakcína mohla vydržet sedm až deset let,“ řekl Prymula. Potom by stačilo nechávat se očkovat jednou za sedm let a člověk by byl chráněn proti všem typům viru. Výzkum bohatě sponzoruje Evropská unie, dodal.

Chřipka je vysoce nakažlivé onemocnění, šíří se kapénkami. Virus způsobí otok sliznice, která se poté není schopna čistit, takže narůstá riziko bakteriální infekce a řady komplikací. Jedná se o onemocnění závažné - podle některých studií chřipka přímo zapříčiní přibližně dvě procenta všech úmrtí.

Nejúčinnějším preventivním opatřením je očkování. Podle Prymuly není nutné plošné očkování populace, ale lidé nad 65 let by se měli nechat očkovat každopádně. Hned po nich jsou nejohroženější malé děti. Očkovat lze už šestiměsíční kojence, účinnost očkování u nich je 80 procent.

Všechny sezonní chřipkové vakcíny se dosud připravovaly na kuřecích embryích. V září byla v ČR zaregistrována vakcína proti sezonní chřipce připravovaná růstem (množením viru) na buněčných kulturách. Její výhodou je možnost vyrobit větší množství vakcíny v kratším čase, což lze využít zejména v případě pandemie.

Takzvané vero buňky už jsou už řadu let používány k výrobě vakcín třeba proti vzteklině nebo přenosné dětské obrně. Neobsahují antibiotika ani vaječné bílkoviny, na něž jsou mnozí lidé alergičtí. Vakcína je v ČR dostupná už nyní, stojí 260 až 280 korun.

ČR se řadí mezi asi 15 zemí na světě, které mají na svém území výrobu chřipkové vakcíny. Závod americké firmy Baxter ve středočeské Bohumili vyráběl na buněčných tkáních už loni pandemickou vakcínu.

V ČR zemře na chřipku každoročně 1500 až 2000 lidí. Očkováno je ročně kolem sedmi procent populace, asi dvakrát až třikrát méně, než je průměr EU.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?