V Bystřanech budou poskytovat komplexní péči a otevřou i denní centrum

2. 1. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Absence zákona o sociální péči vyvolává dohady, zda mají domovy důchodců ze své režie poskytovat a hradit vedle sociální péče i zdravotní služby...


Bystřany -

V Domově důchodců v Bystřanech, kde mají na 197 klientů, počítají i nadále s komplexní péčí o seniory. Znovu nám to potvrdila před koncem roku ředitelka domova Miroslava Barešová. „Máme své vlastní zkušenosti, i zkušenosti ze zahraničí. Měli jsme možnost například v Dánsku navštívit domov pro seniory, který poskytoval komplexní péči, v dalším jsme viděli zdravotní sestry dojíždět,“ uvedla a připustila, že platy diplomovaných sester jsou na jedné straně pro domov zátěží, ale že je v dotaci na klienta platí stát. „Nedovedu si představit, že by se v domově pohybovali cizí lidé, kteří by se navíc střídali. Nepřispělo by to k orientaci klientů, jejich klidu a spokojenosti,“ řekla, s tím, že ze zkušenosti ví, jak důležitou roli sehrává právě u seniorů dlouhodobý osobní kontakt.

O klienty se v Bystřanech stará na osmdesát stálých zaměstnanců, polovinu tvoří zdravotnický personál a lékař do domova dojíždí. Ředitelka Miroslava Barešová se netají tím, že by potřebovali, aby přísun finančních prostředků byl do domova větší. „Problémem jsou nízké platy personálu, který tu zrovna nemá snadnou práci. Objekt je v provozu třiatřicet let, zasloužil by si celkovou rekonstrukci,“ uvedla.

V loňském roce představovala státní dotace na klienta a rok 52 700 korun. Za pobyt platili klienti na jednolůžkovém pokoji cca 5400, na dvoulůžkovém 4560 a třílůžkovém 4700 korun měsíčně. Zřizovatelem domova důchodců je obecní úřad, ale na provoz domova nepřispívá.

„Náš domov důchodců se připojil k dvouletému výzkumu, který je organizován Gerontologickou a metabolickou klinikou Fakultní nemocnice v Hradci Králové ve spolupráci s firmou Nutricia. Výzkum je zaměřen na osoby trpící demencí, především Alzheimerovou chorobou, která se vyskytuje nejčastěji u osob nad pětašedesát let a projevuje se zejména postupným zhoršováním paměti, schopnosti myšlení a komunikace. V průběhu této, zatím nevyléčitelné nemoci, se u postižených velice často z dosud neznámých příčin rozvíjí podvýživa, která může jejich zdravotní stav dále výrazně zhoršovat. Cílem výzkumu je zjistit, zda lze vyšším přísunem plnohodnotné výživy kladně ovlivnit zdravotní stav nemocných,“ řekla nám Mgr. Kateřina Nárovcová. Pracovníci domova důchodců podle ní doufají, že jim účast na výzkumu mimo jiné umožní dále zlepšovat kvalitu péče o obyvatele trpící touto chorobou či jinou formou demence.

Nyní v lednu chce domov důchodců otevřít denní centrum pro klienty s alzheimerovou chorobou. Chtějí tak ulehčit rodinám, které se o takto zdravotně postižené lidi starají. „Na myšlenku zřízení denního centra nás přivedly telefonáty lidí, kteří litovali, že domov takové služby nemá,“ řekla nám ředitelka Barešová. „V současné době se v denním centru dokončují úpravy a s jeho otevřením počítáme v polovině ledna. Počet klientů budeme postupně zvyšovat až na deset,“ dodala. V prosinci byly schváleny žádosti na první tři klienty.

(ta), Deník Směr, 2.1.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?