V Č. Budějovicích funguje centrum prevence civilizačních chorob

3. 11. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
V Českých Budějovicích zahájilo provoz rozšířené Centrum prevence civilizačních chorob, v němž si mohou příchozí zkontrolovat svůj zdravotní stav. Lidé si tak mohou ve středisku například změřit tlak, cholesterol nebo získat informace o zdravé výživě.


Centrum provozuje Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity. ČTK o tom informovala Alena Binterová ze zdravotně sociální fakulty.

„Poskytujeme zdravotní, pohybové i výživové poradenství. Tím jsme v jižních Čechách jedineční, protože poraden zaměřených na stravu či pohyb je víc, ale naší výhodou je právě ta komplexnost. Díky ní můžeme důkladně zkontrolovat zdravotní stav člověka a průběžně ho sledovat,“ uvedla koordinátorka projektu Lenka Šedová.

Podobné centrum v minulosti existovalo v areálu českobudějovické nemocnice. Nenabízelo však veřejnosti tak široké spektrum služeb. Rozmanitější servis poskytuje centrum až nyní po rozšíření a přestěhování do objektu v Nerudově ulici.

Data získaná ve středisku pomáhají kontrolovat zdravotní stav v potřebných souvislostech. Lidé se tak například dozví hodnotu celkového tuku ve vztahu ke svalové hmotě a množství vody v organismu, a to v celém těle. Měření triglyceridů zase může odhalit kardiovaskulární rizika. „O zdravém stravování lze najít v dnešní době spoustu informací v médiích včetně internetu. Ne všechny jsou však správné, navíc je těžké se v nich vyznat a vybrat si přesně na míru to, co se komu hodí. Často lidé udělají spoustu chyb a k vytouženému cíli vůbec nedojdou,“ upozornil David Kimmer, který má na starosti výživové poradenství.

Další službou, kterou se Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity otevírá veřejnosti, je zcela nové Centrum fyzioterapie. Ve čtvrtek ve 13:00 ho fakulta slavnostně otevře ve své hlavní budově zvané Uran na sídlišti Vltava. Je to klinické pracoviště fakulty, v němž působí lékařka i fyzioterapeutka a studenti pod jejich vedením sbírají praktické zkušenosti. Centrum je vybavené moderními přístroji, které odhalují problémy pohybového aparátu. Výhodou je i to, že na vyšetření pacienta bude oproti běžným rehabilitačním ambulancím víc času.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?