V České republice už bylo operováno 11 iráckých dětí

7. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V pražské motolské nemocnici již bylo operováno 11 iráckých dětí - většina z nich se závažnou srdeční vadou. Podle lékařů operace dopadly výborně. Zatím poslední dívenka byla operována minulý týden. Tři děti se již také mohly vrátit domů...


PRAHA -

V České republice se dosud léčilo v rámci vládního projektu 12 dětí z Iráku. Roční Muhammad, který odletěl zpět již před časem, však bude potřebovat operaci až za dva roky. V neděli se vrátila domů desetiletá dívka a dvouletý chlapec.

Pět z operovaných dětí v současnosti pobývá v Olivově dětské léčebně v Říčanech u Prahy, kde odpočívají po složitém chirurgickém zákroku.

Na ruzyňské letiště dnes přiletí další čtyři irácké děti, jimž by měli čeští lékaři pomoci. Také ony poputují do nemocnice v Motole. „Děti i s doprovodem budou ihned z letiště umístěny na infekční oddělení, kde budou týden v karanténě,“ upřesnila Jurinová.

Poté, co malí Iráčané i jejich průvodci prodělají veškerá vyšetření na infekční choroby, rozhodne se o jejich další léčbě. Všechny děti trpí opět srdeční vadou, proto o ně budou pečovat lékaři z dětského kardiocentra.

Vláda na projekt léčby iráckých dětí v Česku vyčlenila sedm milionů korun. Jedna operace srdce včetně pobytu dítěte přijde na více než půl milionu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?