V Českém dni proti rakovině darovali občané téměř 13,5 milionu Kč

9. 7. 2012 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Téměř 13,5 milionu korun darovali občané ve sbírce v rámci Českého dne proti rakovině na boj se zákeřnou nemocí, která je ročně odhalena u 78.000 lidí a vyžádá si 29.000 životů. Sbírku symbolizovanou žlutým květem letos pošestnácté pořádala Liga proti rakovině, uskutečnila se 16. května.


Během léta společnost vyhodnotí žádosti o příspěvky, rozdělení peněz zveřejní na podzim, sdělila ČTK předsedkyně ligy Michaela Fridrichová.

„Navzdory složité celospolečenské situaci byla sbírka úspěšná. V pokladních vacích dobrovolníků se za jediný den nasbíralo 13,472.020 korun,“ upřesnila. Rozdáno bylo téměř 800.000 žlutých kytiček s oranžovou stužkou v 930 městech ČR. Do sbírky se zapojila 11.500 dobrovolníků ve žlutých tričkách.

Každý dárce dostal s kytičkou informační leták, protože cílem dne je podle Fridrichové vedle sbírky také osvěta. Letos se zaměřila na nádory ledvin. Jejich výskyt stoupl v ČR za 35 let téměř na čtyřnásobek, Češi tak v celosvětových tabulkách četnosti této rakoviny vedou.

Z letáčku se lidé dozvěděli, že riziko nemoci snižuje zdravý životní styl, správný pitný režim, nekouření a dostatek pohybu. Doporučuje se zhubnout, tím snížit případný vysoký tlak, další radou je nekombinovat svévolně léky, předcházet zánětům v organismu a nechat si opravit zubní kazy.

V Česku žije 470.000 lidí, kteří rakovinu měli nebo mají. Část výnosu sbírky dává liga tradičně na osvětu a akce pacientských sdružení, část putuje na podporu výzkumu protinádorových léků.

Liga proti rakovině uspořádala v červnu děkovný koncert pro zástupce spolupracujících organizací, firem a pacientských klubů. Společně si připomněli zásluhy zakladatele ligy profesora Zdeňka Dienstbiera, který letos v květnu zemřel. Dvě desítky let ligu vedl a vytýčil i její základní směřování.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?