V Českém národním registru dárců dřeně už je asi 50 000 dárců

24. 9. 2014 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
V těchto dnech Český národní registr dárců dřeně (ČNRDD) dosáhl 50 000 registrovaných dobrovolných dárců.


Viktor Kyndr, který je možná tím jubilejním, se původně zaregistrovat nešel. O této možnosti se dozvěděl až ve chvíli, kdy byl odmítnut při snaze darovat krev, protože krve jeho krevní skupiny je přebytek. Řekl to na tiskové konferenci.

Třicetiletému živnostníkovi z Lázní Toušeň v pražské Ústřední vojenské nemocnici poté odebrali krev, která bude analyzována na transplantační znaky. Pokud se budou shodovat s některým z nemocných, podstoupí vlastní odběr kostní dřeně. „Těším se, jestli má dřeň někomu pomůže,“ poznamenal.

Vedoucí lékař ČNRDD Pavel Jindra řekl, že určit přesně 50.000. registrovaného dárce není možné. „Každý den do registru vstupují desítky dárců, takže není možné přesně zjistit, který z nich by to mohl být,“ řekl primář Hematologicko-onkologického oddělení Fakultní nemocnice v Plzni.

Vyzdvihl zásluhy svého předchůdce primáře Vladimíra Kozy, který v roce 1992 registr navzdory nesouhlasu tehdejšího vedení ministerstva zdravotnictví zakládal. „Těch 50.000 dárců je především zásluha člověka, který to vymyslel. Bohužel před dvěma lety zemřel,“ uvedl Jindra.

Česká republika by potřebovala optimálně 100.000 zaregistrovaných dárců, dodal Jindra. Společně s registrem fungujícím pod hlavičkou IKEM jich je aktuálně přibližně 70.000.

V projektu se angažuje například herec Ondřej Vetchý, který mimo jiné přesvědčil ke vstupu do registru 50 Romů. Najít vhodného dárce pro lidi z etnických menšin je obecně obtížné. „Je to protiváha této doby, ve které žijeme. Je to něco, co kultivuje naši společnost,“ řekl Vetchý o registru.
Za 22 let existence darovalo kostní dřeň 530 osob z registru, 364 z nich darovalo krvetvorné buňky českým pacientům. Loni se v Česku uskutečnilo 147 nepříbuzenských transplantací kostní dřeně, z toho ČNRDD vyhledával dárce v 90 případech. Pouze v deseti až 15 procentech případů se ho podařilo najít v tuzemsku, zbytek pocházel ze zahraničí.

Nově registrovat se mohou zdraví lidé od 18 do 35 let. Vstupní vyšetření vzorku krve každého nového dárce stojí 1500 korun. Částku nehradí stát ani zdravotní pojišťovny, registr na to získává prostředky hlavně z dobročinných finančních darů. Registrovaný potvrzuje, že bude ochoten darovat kostní dřeň do 60 let věku, pokud bude v dobrém zdravotním stavu. Není to však plně závazné. I v případě, že bude osloven jako vhodný dárce, má možnost odběr odmítnout.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?