V českobudějovické nemocnici operuje pomocí 3D laparoskopie

18. 7. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Českobudějovická nemocnice jako jedno z prvních zdravotnických zařízení v Česku používá na některé operace šetrnější 3D laparoskopickou technologii. Lékařům pomáhá mnohem lépe zobrazit místo zákroku.


Operace také trvá kratší dobu a zrychlí se i rekonvalescence. Nemocnice používá 3D laparoskopii na urologickém, chirurgickém a gynekologicko-porodnickém oddělení. ČTK o tom informovala mluvčí zdravotnického zařízení Ivana Kerlesová.

„Jedná se o úplně novou generaci laparoskopických přístrojů s přidaným třetím rozměrem. Vidíme i hloubku, což umožňuje daleko lepší, šetrnější, preciznější preparaci tkání, šití a podobně. Díky dokonalému a reálnému prostorovému zobrazení se lépe orientujeme v operačním poli, což dále snižuje rizika zákroku,“ uvedl primář gynekologicko-porodnického oddělení Petr Sák.

Nemocnice očekává, že novou technologii začne v budoucnosti používat na další zákroky, které lékaři doposud operovali klasickým způsobem. 3D laparoskopie se podle sáka používá při obtížných odstranění dělohy, řešení endometriózy, kdy buňky dutiny děložní vycestují a uchytí se někde v dutině břišní. „3D laparoskopie nám umožňuje touto šetrnou metodou řešit i odstraňování větších nezhoubných myomů,“ řekl.

Jako první oddělení českobudějovické nemocnice začala tuto metodu používat zhruba před měsícem urologie. Za tu dobu podstoupilo zákrok šetrnější technologií 170 pacientů. Nedávno zahájili operace 3D laparoskopií také na gynekologii a chirurgii. „Zatím je tato technologie používána hlavně při operacích brániční a tříselné kýly, konečníku a tlustého střeva. Využití a velký přínos lze očekávat u operací nezhoubných nádorů jater,“ řekl Pavel Kožnar z chirurgického oddělení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?