V Česku by měla vzniknout síť center na léčbu rakoviny plic

24. 10. 2012 7:09
přidejte názor
Autor: Redakce
V Česku by měla vzniknout síť komplexních center na léčbu rakoviny plic, podobně jako už je síť komplexních center na léčbu infarktu, rakoviny nebo vážných úrazů. Návrh pneumoonkologů ministerstvo zdravotnictví podporuje, řekl dnes ČTK náměstek Petr Nosek. Podle lékařů by oficiální ustavení sítě s potvrzením standardů léčby a provázanost s menšími pracovišti zlepšilo kvalitu péče, a tedy i vyhlídky pacientů.


V úmrtnosti na zhoubné nádory patří rakovina plic u mužů na první místo, u žen na třetí. Pět let po léčbě přežije 7,5 procenta pacientů, průměr EU je 10,5 procenta, USA 14 procent, uvedl předseda pneumoonkologické sekce České pneumologické a ftizeologické společnosti profesor Vítězslav Kolek.

„Ministerstvo je přesvědčeno, že péče by měla být koncentrována zvláště v náročných přípravcích do centrové péče,“ řekl Nosek. Již etablovaná centra mají nyní předkládat žádosti ministerstvu o ustavení v souladu se zákonem o zdravotních službách.

V případě deseti existujících center na léčbu rakoviny plic je situace odlišná, teprve musejí být dojednány ve shodě odborníků a ministerstva odborné, kvalifikační a další parametry, které budou definovat podmínky pro to, jak centrum má vypadat. V pneumoonkologickém centru by například měl být vedle pneumologa vždy také onkolog.

Nosek uvedl, že až budou tyto parametry dojednané, bude následovat výzva pracovištím, aby se přihlásila. Ministerstvo prověří, která pracoviště splňují daná kritéria, a zveřejní je ve věstníku. Budou tak mít souhlas k činnosti. Zdravotní pojišťovny zohlední léčbu ve smlouvách, centra také mohou počítat s evropskými dotacemi.

„Doufám, že se centra dostanou do věstníku. Zlepšilo by to léčbu, která zatím je mnohdy nedobrá,“ podotkl profesor Kolek. Problém bývá podle něj v tom, že se někteří pacienti nedostanou k biologické léčbě, protože systém není teď vytvořen tak, aby byl nemocný včas odeslán do centra. Problém bývá i s úhradou léčby. Onkologové léčí podle standardů v takzvané modré knize. Všeobecná zdravotní pojišťovna ale tyto standardy neuznala a některé léky podávané podle modré knihy nechce hradit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?