V Česku byly potvrzeny další dva případy mexické chřipky

11. 6. 2009 9:38
přidejte názor
Autor: Redakce
V Česku byly potvrzeny další dva případy mexické chřipky. Jde o muže a ženu z Prahy, kteří přicestovali ze Spojených států - muž 8. června z New Yorku a žena 5. června z Chicaga, řekl novinářům hlavní hygienik ČR Michael Vít. Celkem byly v Česku zatím potvrzeny čtyři případy...


nákazy novým virem A(H1N1).

Dosud v Česku podle Víta vyhledalo lékaře kvůli podezření na novou chřipku 200 lidí. Vyšetření ve čtyřech případech infekci potvrdilo, ve 186 případech vyloučilo. Na výsledky deseti testů se čeká.

Vít uvedl, že žena, která se vrátila do Česka v pátek, se necítila dobře, proto po dvou dnech vyhledala lékařské ošetření. Nyní už je bez příznaků, teploty nemá. Byla v kontaktu pouze se synem, ten žádné potíže nepociťuje. „Žena neměla závažné příznaky ani horečky nad 38 stupňů Celsia,“ řekl hlavní hygienik. Výsledky testů syna zatím nejsou k dispozici.

Infikovaný muž přicestoval z USA v pondělí, už při návratu se necítil zcela zdráv a ihned vyhledal pomoc lékařů. Obtíže měl prý už v USA. Test u něj potvrdil nákazu virem A(H1N1). Mužova partnerka, která s ním v USA nebyla, dostala zánět spojivek. Proto je nyní léčena ve Fakultní nemocnici na Bulovce. „Kdyby se chřipka u ní potvrdila, byl by to první přenos mezi lidmi v Česku, zatím byly všechny nákazy dovezené,“ upozornil Vít.

Rovněž oba nemocné lékaři vyšetřili na virologickém oddělení Fakultní nemocnice na Bulovce. Odebrané vzorky poté přezkoumala Národní referenční laboratoř. Lékaři nechali pacienty jen v domácí izolaci, neboť měli lehký průběh onemocnění. V současné době jsou podle Víta oba prakticky bez obtíží. Lék Tamiflu nedostali, neboť oba vyhledali lékaře až 24 hodin po projevení prvních příznaků. Lék už by jim tedy nezabral.

Ministerstvo se podle Víta dohodlo s Českými aeroliniemi, že vyhledají kontakty na nejbližší spolucestující z letadel, jimiž oba infikovaní cestovali. „Identifikují nám lidi nebo cestovní kanceláře, kteří měli objednány dvě řady před a za místy infikovaných. Tito lidé pak budou vyšetřeni, celkem by mělo být na testy posláno 20 až 30 lidí,“ upřesnil.

Světová zdravotnická organizace (WHO) v úterý oznámila, že se přiblížila k vyhlášení pandemie takzvané prasečí chřipky. Dosud její šíření hodnotila jako epidemii. Novým virem se podle WHO nakazilo přes 26.500 lidí v 73 zemích světa, 140 lidí jí už podlehlo. Z toho 108 obětí hlásí Mexiko, 46 mrtvých Spojené státy, čtyři oběti jsou z Kanady, tři z Chile a po jedné oběti bylo zaznamenáno v Dominikánské republice, Kostarice a Kolumbii.

V Evropě výskyt infekce virem nové chřipky A(H1N1) zatím hlásí 27 zemí, nejvíce jsou postiženy Velká Británie, Španělsko, Německo a Francie. Prvním infikovaným v Česku byl pilot, který se nakazil při pobytu v New Yorku. Druhou nakaženou byla žena, jež přicestovala do ČR z Arizony koncem května. Zatím u všech Čechů nakažených virem nové chřipky popsali lékaři průběh onemocnění jako lehký.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?