V Česku čeká na transplantaci orgánů 900 lidí, nejvíce na ledviny

12. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V Česku čeká na orgán k transplantaci 900 lidí. Nejvíce, 750 z nich, potřebuje novou ledvinu. Na srdce čeká 65 lidí, téměř 40 na slinivku. Jednatřicet lidí potřebuje nová játra a 13 plíce...


BRNO-

Vhodných dárců však v posledních letech ubývá. Před zahájením včerejšího sympozia u příležitosti 20 let transplantací jater to řekla předsedkyně České transplantační společnosti Eva Pokorná.


Nedostatek vhodných orgánů, které se odebírají především od zemřelých pacientů, je dán i tím, že se o všech vhodných dárcích neví.

Transplantace srdce, jater a plic zachraňují životy. Pokud se nenajde dárce včas, pacient může zemřít. Naopak na ledvinu lze čekat i několik let, protože existují i jiné možnosti léčby.

Právě nedostatek orgánů je podle Pokorné největším problémem transplantační medicíny. Pokles počtu jejich dárců v Česku nastal po roce 1997. Loni jich proti tomuto roku bylo o 40 procent méně.

Nedostatek vhodných orgánů, které se odebírají především od zemřelých pacientů, je způsoben i tím, že se o všech vhodných dárcích neví, upozornila Pokorná.

Jiná možnost získávání orgánů k transplantaci zatím neexistuje, přestože se věda zabývá například výzkumem přenosu zvířecích nebo umělých orgánů.

V nejbližších deseti až 20 letech však jiná varianta získávání orgánů než od zemřelých dárců nebude, uzavřela Pokorná.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?