V Česku je stále nedostatek lůžek pro následnou péči

21. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Česku se podle ředitelky VZP Jiřiny Musílkové nebudou rušit. "Co naše pojišťovna říká už roky, že například nemůže být vedle sebe několik nemocnic v jednom okrese, slyšíme teď od krajských hejtmanů...


Praha - Nemocnice v Česku se podle ředitelky Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiřiny Musílkové nebudou rušit. Reforma naplánovaná ke konci devadesátých let směřovala k takové přeměně, jež by z části těch s akutními lůžky udělala zdravotnická zařízení s následnou a ošetřovatelskou péčí. Ta citelně chyběla. V České republice jich je ale i dnes stále velký nedostatek.

„Záměr vlády byl sice dobrý, ale veřejnost ho nepřijala. Podporu nezískal ani u místní samosprávy. Nikdo si proti sobě nechtěl poštvat občany,“ uvedla Musílková.

Přeměna byla naplánována asi u padesátky nemocnic. A jaká je situace dnes? Na poskytování následné péče se „předělalo“ zatím jen několik nemocnic, například v Poličce, Vimperku, Moravské Třebové.

„Teprve nyní se začíná znovu zdůrazňovat nutnost kvality poskytované akutní péče. Tehdy před lety se o ní hovořilo, ale pak se na to trochu pozapomnělo,“ upozornila Musílková. Není podle ní možné, aby existovaly nemocnice, které dělají určitý typ výkonů, například porodů, pouze jednou za týden. Lékaři, kteří v nich pracují, pak mají malou klinickou zkušenost.

„Co naše pojišťovna říká už roky, že například nemůže být vedle sebe několik nemocnic v jednom okrese, slyšíme teď od krajských hejtmanů,“ zdůraznila Musílková. Od některých ví, že jsou připraveni zasáhnout a zařízení buď sloučit nebo jim doporučit, aby spolupracovala.

Ve svitavském okrese už se něco takového podařilo. Působily tam čtyři nemocnice a všechny měly finanční problémy. Nyní tam zůstaly dvě akutní a dvě přešly na následnou péči.

Přeměnu některých nemocnic pomalu začínají podle Musílkové podporovat i obě nemocniční asociace. „Jinou cestou se jít nedá,“ dodala.

Hospodářské noviny, 21.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?