V Česku každým rokem nově onemocní cukrovkou 200 dětí

19. 11. 2009 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři v České republice každým rokem nově diagnostikují okolo 200 diabetických dětí do 18 let, které jsou závislé na pravidelných dávkách inzulinu. Novinářům to řekli zástupci Diabetologické asociace České republiky, jejíž zasedání se uskutečnilo ve Zlíně.


V tuzemsku je asi 1800 až 2000 dětí s touto závažnou nemocí.

Podle Ústavu zdravotnických informací a statistik ČR se vloni s cukrovkou léčilo přibližně 774.000 osob, což je meziročně o 19.000 více. V porovnání s rokem 2000 to bylo o 120.000 více.

„Rostoucí počet dětí - diabetiků je částečně dán geneticky, ale u prvního typu diabetu a musím předeslat, že děti mají vždycky první typ, který je závislý na inzulínu, ta genetika až takovou roli nehraje,“ řekl Václav Letocha ze Sdružení rodičů a přátel diabetických dětí.

Podle něj za to může zhoršující se životní prostředí a zejména životní styl. Upozornil, že děti většinu svého volného času tráví u počítače, jsou častěji doma a mají málo pohybu. Výskyt diabetu stoupá nejvíce v prepubertálním a pubertálním období dítěte.

„Vznik diabetu přitom vůbec neovlivňuje to, co dítě jí, jak se rodiče často domnívají. Děti musejí jíst všechno,“ dodal Letocha.

Prvotní příznaky výskytu diabetu u dětí jsou zejména rychlé hubnutí, a to i o několik kilogramů za týden až dva, únava a časté močení.

Diabetes zatím není vyléčitelný, ale vhodnou životosprávou a spoluprací s lékaři lze předejít mnoha jiným závažnějším komplikacím. Při nedodržování lékařem stanovených pravidel hrozí nemocným poškození sítnice, které může vést až k slepotě, selhání ledvin a diabetická noha, která může skončit až amputací. Kromě toho je u diabetiků v porovnání s běžnou populací dvakrát vyšší riziko infarktu a cévních mozkových příhod.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?