V Česku se bude léčit 12 dětí z Iráku

4. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jedenáct pacientů bude v Motole na klinice dětské chirurgie, první a druhé dětské klinice a na dětské kardiochirurgii, jednoho přijme klinika plastické chirurgie Fakultní nemocnice Královské Vinohrady...


PRAHA - V českých nemocnicích se bude léčit 12 těžce nemocných Iráčanů, z nich 11 dětí a jedna mladá žena. Jedná se ještě o jednom chlapci, zatím ale není jasné, zda by zvládl převoz. První tři pacienti přiletí 7. srpna a nastoupí do Fakultní nemocnice Motol, řekl v pátek mluvčí ministerstva zdravotnictví Mario Böhme.

Připomněl, že vláda schválila na toto léčení sedm milionů korun, další tři dá na humanitární pomoc Iráku a dodávku léků a stejnou částku na zprovoznění tamních zdravotnických zařízení.

„Jedenáct pacientů bude v Motole na klinice dětské chirurgie, první a druhé dětské klinice a na dětské kardiochirurgii, jednoho přijme klinika plastické chirurgie Fakultní nemocnice Královské Vinohrady,“ upřesnil mluvčí.

Mluvčí Motola Eva Jurinová ČTK potvrdila, že tamní lékaři jsou na přijetí iráckých pacientů připraveni. „I když budou mít lékařské zprávy z vojenské nemocnice v Basře, naši lékaři si ještě udělají všechna potřebná vyšetření a pak rozhodnou o dalším léčebném postupu,“ uvedla. Nemocnice je připravena na jakýkoli počet dětí, které budou péči potřebovat. „Máme kapacity i špičková léčebná centra,“ řekla mluvčí.

Děti přijedou v programu humanitárních evakuací zdravotně postižených Iráčanů, který 21. července schválila vláda. První tři doprovodí do Česka ministr obrany Miroslav Kostelka.

Miloš Bohoněk ze sedmé polní nemocnice sdělil, že to bude dvanáctiletá Zajnab Razaková, která potřebuje operaci sleziny, a desetiletá Bídur Abbásová, která se v Česku podrobí operaci srdce. Operace čeká i ročního Muhammada Adžáda, který má potíže s močovými cestami. Dívky provázejí otcové, malého Muhammada matka.

Čeští lékaři již pečují o jedno irácké dítě, které s matkou zamířilo do Česka po svržení režimu Saddáma Husajna. Hasan Chaláf trpí dětskou mozkovou obrnou a léčí se rovněž v Motole.

Podle Bohoňka pomáhají čeští lékaři v Iráku i mimo polní nemocnici. V nejstarší nemocnice v Basře At-Tahrír byli na dětském oddělení přizváni ke konzultaci stavu čtrnáctiletého Ahmada Sáhila. Střepina od granátu mu těžce zranila břicho. Pacient po několika operacích střev potřeboval speciální žilní

výživu. Čeští lékaři mu zavedli centrální žilní vstup, poskytli deset balení proteinové výživy a nadále jeho stav sledují.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?