V Česku se školily afghánské lékařky léčící narkomany

31. 10. 2006 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Dvě lékařky z Afghánistánu se v uplynulých dnech učily v Česku, jak léčit drogově závislé. Vyškolilo je brněnské sdružení Podané ruce, které pomáhá narkomanům...


Brno - Organizace dva roky pracuje na projektu financovaném Evropskou unií, jehož cílem je zlepšení léčby drogově závislých v Afghánistánu, který je největším světovým producentem opia. Nově vyškolené lékařky z Kábulu a Herátu se budou věnovat hlavně léčbě žen.

„V Afghánistánu jsou ženy nedostupnou skupinou uzavřenou ve svých domovech, kterou mužští odborníci nemohou podle kulturních tradic ani kontaktovat. Proto k nim vede jediná cesta, a to skrze lékařky,“ řekla dnes ČTK pracovnice sdružení Klára Kazellová.

Podle ní lze vyslání lékařek do Česka na školení považovat za nebývalý úspěch. Na začátku projektu totiž afghánští představitelé popírali i existenci drogově závislých žen v zemi, nyní ale již hledají řešení, jak s nimi začít pracovat.

Lékařka Tajba Mitakíová z Kábulu pečuje především o pacienty, kteří jsou nositeli smrtelného viru HIV. Testuje krev klientů a poskytuje jim poradenství. Její kolegyně Samar Nikzadová pracuje se ženami v domácnosti. Při školení jim čeští kolegové ukázali svá zařízení na Moravě a poradili, jak zlepšit jejich práci.

Český projekt Breaking the Circle (Prolomit kruh) přijde EU na osm milionů korun. Jeho cílem je vytvořit v Afghánistánu lepší podmínky pro léčbu narkomanů. Podané ruce se podílejí nejen na školení lékařů a terapeutů, ale i modernizaci psychiatrické kliniky v Kábulu, která se zaměřuje na léčbu drogově závislých.

Afghánistán vyrábí až 80 procent světové produkce heroinu, přičemž 30 procent jeho obyvatel je závislých na opiu. Mnozí z nich ani neznají škodlivost této látky. Afghánistán je jednou z nejchudších zemí světa a právě výroba drog živí mnohé z jeho obyvatel. K péči o závislé slouží jen psychiatrie v Kábulu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?