V Česku se zvyšuje počet diabetiků a onkologických pacientů

12. 10. 2009 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Některé závažné infekční nemoci, proti kterým se očkuje, se nevyskytují už vůbec či ojediněle, výskyt některých se výrazně snížil. Patří mezi ně i tuberkulóza (TBC) - počet hlášených onemocnění se snižuje a Česká republika patří do skupiny zemí s nízkou TBC zátěží.


Při dlouhodobém sledování zdravotního stavu populace lze zaznamenat výrazné změny ve výskytu jednotlivých onemocnění.

Počet onkologických pacientů narůstá, v současné době každý třetí Čech onemocní rakovinou a každý čtvrtý na ni zemře. Pozitivní je, že úmrtnost na zhoubné novotvary vykazuje opačný trend.

Lidé jsou informováni stále lépe a k lékaři častěji přicházejí již v časných fázích nemoci, kdy je vyšší naděje na jejich vyléčení. Zvyšuje se dostupnost, zejména v komplexních onkologických centrech, nejmodernější diagnostiky a nejnovějších typů léčby - radiační, chemoterapie či hormonální léčby.

Každoročně roste i počet léčených diabetiků, diabetes mellitus (cukrovka) patří už k nejběžnějším civilizačním chorobám. Primát drží ale nemoci oběhové soustavy, které jsou nejčastější příčinou hospitalizace, ale i smrti.

V Česku také přibývá HIV pozitivních, ale i tady moderní léky pomáhají zlepšit kvalitu života nemocných AIDS a prodloužit jejich přežití.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?