V Česku začíná sbírka na pomoc hluchoslepým Červenobílé dny

22. 4. 2013 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
V Česku dnes začíná celostátní sbírka na pomoc hluchoslepým, která potrvá do středy. Uskuteční se ve 39 městech. V jedenáctém ročníku takzvaných Červenobílých dnů tam mohou zájemci od dobrovolníků za 30 korun získat červené ořezávátko ve tvaru srdce. Přispějí tak na sociální služby či sportování lidí se současným poškozením zraku i sluchu. Akci pořádá Společnost pro hluchoslepé LORM. Podle odhadů může v Česku žít asi 15.000 hluchoslepých.


„V době snižování dotací je pro nás o to víc důležitá podpora od všech příznivců a veřejnosti. Vážíme si sebemenšího příspěvku a každé dárcovské SMS, které nám umožní dál zkvalitňovat každodenní život lidem s hluchoslepotou,“ uvedla ředitelka sdružení LORM Petra Zimermanová. Podotkla, že klienti mají sociální služby ve sdružení zdarma. Mohou využít třeba průvodce či tlumočníky. V nabídce je výuka komunikace, prostorové orientace a samostatného pohybu s červenobílou holí, kterou hluchoslepí používají.

Vybrané peníze použije sdružení i na sport. V zimě byli hluchoslepí na běžkách s traséry. V červnu se s nimi a s tlumočníky i průvodci vydají na tandemových kolech do Třeboně, v červenci pak na sociální rehabilitaci do Žirovnice a v září na čtvrtý ročník Lormolympiády.

V minulém roce sbírka v ulicích vynesla 303.560 korun. Na konto pak dárci zaslali ještě 39.250 korun a textovými zprávami dalších 19.170 korun. Při doprovodných akcích se získalo 82.200 korun. Předloni lidé do sbírky přispěli 370.590 korunami, na konto poslali 47.170 korun a textovými zprávami 31.500 korun. Doprovodné akce vynesly 66.420 korun.

Ořezávátka je možné pořídit po celý rok v poradenských centrech LORM v Praze, Liberci, Jindřichově Hradci, Brně a Ostravě. Přispět se dá i zasláním dárcovské textové zprávy s textem DMS LORM na číslo 87777. Dárce to bude stát 30 korun, společnost LORM z částky dostane 27 korun. Bližší informace o sbírce jsou na adrese www.cervenobiledny.cz.

Pokud by lidé chtěli komunikovat s hluchoslepými, měli by jim o sobě dát vědět. Mohou se dotknout ramene či paže postiženého tak, aby se nevyděsil. Přistupovat by k němu proto měli zepředu, ne zezadu či z boku. Na závěr setkání je zas nutné dát zřetelně najevo konec rozhovoru. Potřeba je mluvit pomalu. Málokterý hluchoslepý neslyší a nevidí vůbec, takže může třeba odezírat. Je také možné mu psát například prstem písmena do dlaně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?