V chomutovské nemocnici definitivně ruší bioléčbu. Musí

12. 9. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví zamítlo další výjimku. Pacienty převedou do krajské nemocnice


Boj o obnovení biologické léčby rakoviny v chomutovské nemocnici skončil. Ovšem s nemilým výsledkem. Bioléčba se ruší. Ministerstvo zdravotnictví totiž nesouhlasí se zachováním detašovaného pracoviště ústecké onkologie v Chomutově, díky čemuž směli zdejší nemocní využívat tuto speciální lékařskou péči „doma“. Krajské zdravotní a. s. (KZ), která zastřešuje chomutovskou nemocnici, to oznámilo zamítavým dopisem minulý týden.

Pro onkologické pacienty, kteří do Chomutova za tímto šetrným, avšak pro pojišťovny drahým druhem léčby jezdili, je to tvrdá rána. A to ačkoli bude podle slov náměstka ředitele pro zdravotní péči KZ Jiřího Madara zvolen šetrný přístup.

„Budeme je muset postupně, tak, abychom je nepoškodili, převádět na léčbu do Ústí nad Labem,“ uvedl. Týká se to přibližně čtyřiceti nemocných z Chomutovska, Žatecka a Lounska. Termín není přesně daný.

Jak uvedl zástupce primářky chomutovské onkologie Josef Čepl, i tak to pro nemocné bude znamenat výrazně snížený komfort.„U nás bylo možné vyřídit vše během chvilky. Nyní budou pacienti muset podstoupit kvůli jediné injekci transport a poté sedět v čekárně, což jim může zabrat celý den. Přitom jde o pacienty, kteří mají bolesti a obtíže,“ netají se skepsí.

Otázkou například je, jak se bude dostávat za léčbou do Ústí nad Labem člověk, který nemá vlastní odvoz, žije ve Vejprtech a tudíž je odkázán na silně okleštěné vlakové a autobusové spoje.
Obava ze zrušení bioléčby nad Chomutovem visela už od roku 2008, kdy zdejší onkologie přišla o statut komplexního onkologického centra.

„Zpráva proto není bleskem z čistého nebe,“ přisvědčil mluvčí KZ Jiří Vondra. „Dosud jsme museli ministerstvo pravidelně žádat o prodloužení výjimky, aby bylo možné bioléčbu nadále podávat a učinili jsme tak i tentokrát. Nedostali jsme ji ale, ačkoli jsme argumentovali třemi případy nemocnic v Česku, kde to takto funguje,“ dodal mluvčí.

Městům a obcím na Chomutovsku přitom na jejím zachování velmi záleželo, proto ve spolupráci se sdružením Kapka 97 nechala kolovat petici. Ministerstvu měla být předložena v září. Rozhodnutí padlo, bohužel, dřív.


Proč je bioléčba potřebná...

Léčba se užívá u řady zhoubných nádorů jako je karcinom tlustého střeva, konečníku, karcinomu plic či ledvin – Užít se dá jen v určitých případech, nikoli u všech pacientů – Biologické léky míří přímo na nemocné buňky a nepoškozují ostatní tkáně.

Díky tomu pacienti obvykle nemusí dlouho zůstávat v nemocnici – Léky, jež jsou produktem biologického inženýrství, se u léčby onkologických nádorů podávají pomocí tzv. portu, tedy jakési „komůrky“ s lékem zašité pod kůží.

Pacient se díky tomu může pohybovat, sportovat či se koupat ­ Neprovází ji tolik nepříjemných vedlejších účinků jako při chemoterapii (např. vypadávání vlasů, nevolnosti, zažívací potíže, náchylnost k infekci, slabost a únava)

Článek není redakčním textem. Zdroj média tohoto článku viz níže.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?