V Chotouni bylo otevřeno nové muzeum záchranných služeb

31. 10. 2006 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
V Přibíkově mlýně v Chotouni u Prahy bylo v sobotu otevřeno nové Muzeum záchranných služeb a zdravotnické techniky...


Vlašim - V jeho sbírkách je 26 veteránů-sanitek a přes 20.000 různých přístrojů. V budoucnu se chce zaměřit hlavně na představení vývojových řad zdravotnické techniky, řekl jeho zakladatel Vladislav Šimáček.

„Chceme nabídnout spíš výukový systém než klasicky sbírkový,“ dodal. Oslovit proto chtějí hlavně pracovníky záchranných služeb, studenty, výrobce, prodejce a dovozce. Vystavit vývojové řady výrobků bude ale muzeum moci až po přestěhování do rekonstruovaného areálu, zatím je v náhradních prostorech.

Muzeum spolupracuje s řadou výrobců a ve svých sbírkách má různé přístroje od jejich historicky prvních modelů až po nejnovější výkřiky techniky. Jsou mezi nimi například EKG, rentgeny, porodnické inkubátory, ale také drobnosti jako injekční stříkačky.

Pozornost v muzeu poutají i veterány, mezi nimiž je řada sběratelských rarit. Například Mercedes typ 121 z roku 1959, který je zřejmě jediný svého druhu na světě. Nebo jugoslávská sanitka IMV 1000, která v Česku jezdila asi mezi roky 1964 až 1972 a dochovaly se zde jen asi čtyři exempláře. Muzeum má také vojenskou Pragu RN z roku 1947, kterých v Česku a na Slovensku zůstalo už jen asi pět kusů.

K založení neobvyklého muzea přivedla Šimáčka profese. Jako lékař-anesteziolog sloužil od roku 1980 na různých pracovištích záchranné služby v Praze a středních Čechách. Čtyři roky byl náčelníkem letecké záchranné služby. V současnosti provozuje v Praze vlastní záchrannou službu Medsim. Se společníkem, který vyrábí sanitky, pracuje také na vývoji nových záchranných vozů.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?