V Číně bude od roku 2011 platit zákaz kouření v nemocnicích

22. 5. 2009 6:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Čína je největším světovým výrobcem cigaret a Číňani jsou jejich největšími milovníky. V zemi kouří 320 milionů lidí. Tak velký trh sice láká nadnárodní tabákové firmy, ale znepokojuje zdravotníky z mezinárodních institucí, jež mají obavy o zdraví obyvatel nejlidnatější země světa...


Čína od roku 2011 zakáže kouřit ve všech nemocnicích a zdravotnických zařízeních. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že vláda v Číně se tamní lidi tohoto velmi rozšířeného zlozvyku snaží zbavit.

Čína je největším světovým výrobcem cigaret a Číňani jsou jejich největšími milovníky. V zemi kouří 320 milionů lidí. Tak velký trh sice láká nadnárodní tabákové firmy, ale znepokojuje zdravotníky z mezinárodních institucí, jež mají obavy o zdraví obyvatel nejlidnatější země světa. Mezi muži, kteří pracují jako lékaři, jich kouří více než polovina.

„Na každém oddělení v zemi musí vzniknout skupina, která bude mít na starosti systém kontroly kouření,“ uvádí ministerstvo zdravotnictví na svých internetových stránkách. „Pracovníci musejí s kouřením přestat, nesmějí kouřit na svých pracovištích nebo na veřejných místech a musejí šířit povědomí o tom, jaké škody tabák způsobuje,“ dává ministerstvo instrukce zdravotníkům.

Ve vojenských nemocnicích nebudou cigarety smět být nabízeny důležitým návštěvám, uvádí se také v nových protikuřáckých pravidlech.

Jak se tato nařízení uchytí v běžném životě, ukáže až budoucnost. Zákazy kouření totiž milovníci tabáku v Číně obecně příliš nedodržují, poznamenává Reuters.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?