V Číně je hitem film o pašování léků pro pacienty s rakovinou

19. 7. 2018 6:01
přidejte názor
Autor: Redakce
V Číně se stal hitem nový nízkonákladový čínský film založený na skutečném příběhu pacienta, který trpí leukémií a uchýlí se k pašování levnějších léčiv z Indie. Podle agentury Reuters film oslovil mnoho Číňanů, kteří mají obavy z toho, že si případnou léčbu v nemocnici nebudou moci dovolit.


Čínská vláda už mnoho let slibuje svým občanům reformu zdravotnictví, včetně snížení cen léků a rozšíření lékařských služeb i mimo velké nemocnice ve městech. Změny ale přicházejí pomalu.

Film s názvem „Umírat pro život“ je volným vyprávěním skutečného příběhu pacienta s rakovinou, který se ocitl ve vězení za to, že stál v čele skupiny pašující léky. V prvních dvou týdnech v kinech film už vydělal 390 milionů dolarů a stal se také velmi populární na internetu.

Mnoho lidí film chválilo za to, že se zaměřil na citlivé společenské téma, zatímco někteří upozorňovali na skutečnost, že se jeho tvůrcům podařilo vyhnout cenzuře díky „opatrnému tónu“.

Film přímo zasáhl „ránu ve společnosti“- strach lidí z toho, že si nemohou dovolit léčbu v nemocnici, uvedl expert z čínského centra pro globalizaci Kao Wej. „Musel se stát populárním, jelikož je to film, který kritizuje, co se opravdu děje,“ dodal s tím, že kritika byla v míře, kterou cenzoři považovali za únosnou.

Čína má všeobecné zdravotní pojištění pro většinu obyvatel, mnoho lidí ale pojištěno není. Pojištění se rovněž podle BBC vztahuje zejména na základní lékařskou péči.

Film rozvířil v Číně debatu o nákladech spojených se zdravotní péčí, neboť mnoho pacientů si musí přípravky potřebné pro léčení závažných nemocí hradit sami.

Peking se v poslední době snaží ceny léků snížit pomocí dohod se světovými farmaceutickými společnostmi a snížení dovozních cel. Nové léky jsou v Číně ale pořád schvalovány pomalu.

Hlavní postavou filmu je majitel obchodu, který se rozhodne kvůli penězům nelegálně dovážet levné léky z Indie, brzy ale začne soucítit s utrpením pacientů a začne riskovat vše, aby jim pomohl.

O filmu se dnes v projevu k čínským regulátorům zmínil i premiér Li Kche-čchiang s tím, že je nutné snížit cenu léčby rakoviny a „zmírnit tak břímě rodin““.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?