V Číně otevřeli kliniku pro pacienty trpící následky smogu

19. 12. 2013 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V jihozápadní Číně byla otevřena klinika pro pacienty trpící obtížemi spojenými se smogem. Informovala o tom dnes agentura AP, podle níž je otevření takovéhoto zařízení dalším důkazem toho, jak velké obavy si Číňané ze znečištění ovzduší dělají.


Klinika patřící k nemocnici ve městě Čcheng-tu od svého zprovoznění minulý týden ošetřila již více než stovku pacientů. Podle zdravotnických expertů je pravděpodobné, že v brzké době se pokusí podobným způsobem vydělat na kritické smogové situaci v řadě oblastí Číny i další zařízení.

Podle lékaře Wang Čchi-süna nemocnice zřízením kliniky reagovala na příliv pacientů s příznaky spojenými se zhoršeným ovzduším. Od svého otevření 9. prosince klinika přijme denně kolem desítky pacientů, z nichž většina si stěžuje na kašel, bolest v krku, astma či srdeční choroby „vyvolané či zkomplikované smogovou situací“.

Čcheng-tu, metropole provincie S'-čchuan, která hraničí s Tibetem, je relativně málo průmyslová a hladina znečištění je zde ve srovnání s Pekingem a dalšími severočínskými městy nízká. Přesto však několikanásobně převyšuje evropské standardy, uvedla agentura AP.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?