V Číně se soudí pasažéři s HIV, které nepustili do letadla

18. 8. 2014 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Dva Číňané, které personál místní nízkonákladové letecké společnosti nepustil na palubu letadla kvůli tomu, že ho informovali o své nákaze virem HIV, se budou u soudu domáhat náhrady škody. Informoval o tom server BBC.


Žalobu dvou mužů a jejich přítele, který cestoval společně s nimi, přijal soud v severočínském Šen-jangu.

Incident se odehrál koncem července na letišti v Šen-jangu, kde chtěla trojice mužů s platnými letenkami nastoupit do letadla společnosti Spring Airlines mířícího do města Š'-ťia-čuang. Podle místních médií po odbavení jeden z mužů zaměstnance letecké společnosti informoval, že dva lidé z tříčlenné skupiny jsou HIV pozitivní.

„Ten zřízenec okamžitě volal do centrály v Šanghaji pro instrukce a pak nám řekl, že aerolinky mají pravidla, jež zakazují přepravu HIV pozitivních pasažérů,“ citoval muže místní list. Letecká společnost letenky zneplatnila a všichni tři muži museli do Š'-ťia-čuangu cestovat vlakem.

Nyní si trojice stěžuje na diskriminaci ze strany leteckého přepravce a žádá omluvu a odškodnění ve výši 48.999 jüanů (asi 160.000 Kč). Aerolinky se brání s poukazem na to, že mají právo vykázat s přepravy ty, kdo trpí „infekčními chorobami“. Stěžovatele navíc obvinily, že kolem své nemoci udělali na letišti příliš velký rozruch a mohli tak vystrašit ostatní pasažéry.

Podle organizací na ochranu lidských práv je v Číně stále velmi rozšířená diskriminace lidí nakažených virem HIV a postižených chorobu AIDS, upozornila BBC. Čína například zakazuje lidem nakaženým HIV pracovat ve státní správě a loni navrhla vykázat takto nemocné z veřejných bazénů a lázní. Teprve v roce 2010 Peking zrušil dlouholetý zákaz vstupu HIV pozitivních cizinců do země.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?