V Číně zemřel na smrtící SARS první cizinec

7. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
První cizinec - třiapadesátiletý finský občan Pekka Aro - zemřel v neděli v Číně na smrtící zápal plic. Celkem je podle ministerstva v Číně již na 1250 případů, denně přibývá dalších deset...


PEKING -První cizinec - třiapadesátiletý finský občan Pekka Aro - zemřel v neděli v Číně na smrtící zápal plic (SARS). Oznámil to včera náměstek ředitele pekingského zdravotního úřadu Kuo Ťi-jung.

Do čínské metropole přiletěl Fin po pětidenním pobytu v thajském Bangkoku 23. března, aby jako pracovník Mezinárodní organizace práce (MOP) pomohl připravit mezinárodní konferenci.

Několik dnů po příletu ho stihly vysoké horečky a průjem. Při příjmu k hospitalizaci vyslovil podezření, že se nakazil za letu. Během pobytu v nemocnici se jeho stav prudce zhoršoval, nemoci podlehl v neděli ráno.

Čínské ministerstvo zdravotnictví týž den oznámilo, že Fin je 52. obětí nemoci v Číně a že v Pekingu je mezi 19 nemocnými také jeden Kanaďan, který si chorobu rovněž přivezl z ciziny.

Celkem je podle ministerstva v Číně již na 1250 případů, denně přibývá dalších deset.

Čína uvádí méně obětí než ve skutečnosti je

Německý týdeník Der Stern na své internetové stránce v neděli s odvoláním na zdravotnický personál napsal, že v Pekingu sice oficiální zprávy uvádějí, že tu na SARS zemřeli čtyři lidé, ale v metropoli se hovoří „nejméně o 15 mrtvých“ - jen ve vojenské nemocnici č. 302 mají už deset smrtelných obětí a více než 40 nemocných. V civilní nemocnici v centru zemřeli nejméně tři lidé a dále je prý znám případ, kdy zemřel lékař a zdravotní sestra.

Ve světě už stovka obětí

Mezinárodní agentury s odvoláním na Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) uvádějí, že počet obětí ve světě dosáhl 100 a nakažených je asi 2700. Nejvíce úmrtí bylo zatím zaznamenáno v Číně (52) a Hongkongu (22).

Z Kanady je hlášeno sedm, ze Singapuru a Tchaj-wanu šest, ze Srí Lanky čtyři, z Vietnamu dvě a z Malajsie jedna oběť. V Číně a Hongkongu je také nejvíce onemocnění a podezření na chorobu - v Číně 1250, v Hongkongu 850 osob.

Následují Kanada (187), USA (115), Singapur (103), Vietnam (60), Filipíny (23), Tchaj-wan (15) atd. Na seznamu je také ČR, v níž WHO uvádí 17 hospitalizováných s podezřením. Podle českých úřadů však zůstávají v nemocnicích jen tři lidé.

Peking se omluvil

Čínský ministr zdravotnictví Čang Wen-kchang se v sobotu omluvil za to, že Čína neinformovala lépe světovou veřejnost o SARS, šířícím se z jejího území.

Peking se rozhodl posílat denně WHO zprávy o nových nákazách a úmrtích. Stalo se tak ale bohužel téměř pět měsíců poté, co v jihočínské provincii Kuang-tung zemřel na SARS první známý pacient.

Plánovanou cestu do Číny v uplynulých týdnech zrušilo již 136 tisíc zahraničních turistů a Peking se obává dalších negativních dopadů na čínskou ekonomiku.

Velitelství 7. americké flotily rozmístěné v Japonsku oznámilo, že pozastavilo veškeré cesty svého personálu do Číny a Hongkongu.

Kanadský premiér: Není důvod k panice

Kanadský premiér Jean Chrétien označil šíření nemoci v zemi „za velmi vážný problém“, ale podle něj zatím není důvod k panice.

Ze 187 nakažených se v Kanadě asi 100 vztahuje k Torontu. V provincii Ontario byla vyhlášena zdravotní pohotovost a návštěvy i personál nemocnic musejí nosit roušky. Každý, kdo ví, že přišel do styku s nemocným, má zůstat deset dní v karanténě.

Současná bilance

* v Singapuru se příznaky nejnověji projevily u jednoho lékaře, 20 zdravotních sester a jedné porodní asistentky. Jsou obavy, že se nemoc přenáší z jedné nemocnice do druhé,

* z Hongkongu je hlášen případ 45letého muže, který se zabarikádoval v bytě před policií a až po čtrnáctihodinovém obléhání souhlasil s převozem do nemocnice. Lidé se obracejí k tradičním bylinám - doufají, že před nemocí je ochrání hořké kořeny borytu barvířského.

* na Tchaj-wanu onemocnělo zatím 15 lidí - guvernér centrální banky jako prevenci nabízí zaměstnancům směs z octa, rozmačkaného česneku, liliových květů a čínských bylinek

* američtí zdravotníci budou mít právo vynutit karanténu u všech Američanů, kteří onemocní na SARS. Rozhodl o tom v pátek prezident Bush.

* v pákistánském Islámábádu, Karáčí a Láhauru musejí cestující při příletu vyplnit dotazník, jaké země navštívili a jak dlouho se tam zdržovali.

Původcem asi nový typ viru

Syndrom zůstává záhadou. Vyplývá to ze sobotní zprávy WHO, podle níž je původcem nejspíše nový typ viru, který patří do skupiny coronavirů, nebo nový typ paramyxoviru.

Není vyloučeno, že jde o virus, který způsobuje onemocnění u zvířat, přenesl se na člověka, změnil svoji strukturu, a proto onemocnění probíhá tak vážně.

Nedá se též vyloučit ani to, že se oba tyto viry podílejí na rozvoji onemocnění společně. Není zatím znám přímý lék, který by byl úspěšný u více pacientů. Protivirový lék Ribavirin, který byl některým pacientům podán, zatím není všeobecně doporučen.

Způsob, jakým se onemocnění přenáší, se stále intenzivně studuje. Na výzkumu pracuje mezinárodní tým vědců z 11 vedoucích světových laboratoří v deseti zemích.

Mezi prokázanou formu přenosu patří delší blízký kontakt s nemocnou osobou, jiné formy přenosu však také nejsou vyloučeny.

Doba od vniknutí původce do organismu a rozvinutím projevů onemocnění činí podle dosavadních poznatků od dvou do sedmi dnů, nejčastěji tři až pět dnů.

Právo, 7.4.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?