V Číně znovu virus SARS

6. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V Číně se znovu objevil SARS. Po čínském ministerstvu zdravotnictví včera rovněž Světová zdravotnická organizace (WHO) na základě podrobných testů potvrdila nový případ tohoto virového onemocnění...


Dvaatřicetiletý televizní produkční, který je s chorobou hospitalizován od poloviny prosince, je prvním pacientem, u něhož se nákaza prokázala od loňského července, kdy Čína prohlásila, že má epidemii pod kontrolou. Sedmnáct osob, které přišly s dotyčným do styku, zůstává podle čínského ministerstva zdravotnictví v karanténě.

Mezi listopadem 2002 a loňským červencem napadl SARS v Číně přes pět tisíc lidí, z nichž 349 zemřelo; v celém světě šlo o osm tisíc nemocných a 774 zemřelých.

Epidemie byla podle WHO poražena loni v létě a od té doby se vyskytly už jen dva případy - v Singapuru a na Tchaj-wanu u lidí, kteří se nakazili při výzkumu viru.

Filipínka si asi přivezla nemoc z Hongkongu

Další znepokojivá zpráva kolem SARS přišla včera z Filipín: tam je kvůli podezření v izolaci žena, která pracovala jako služka v Hongkongu. Nemocnice v metropoli Manile ji přijala prvního ledna s podezřením na zápal plic. Ženu však vzápětí i s manželem a ošetřujícím lékařem převezli do Výzkumného střediska tropického lékařství (RITM), které je v zemi zodpovědné za případy SARS.

Podle Yolandy Oliverosové z RITM se na pacientku pohlíží jako na podezřelou, pokud však bude její stav vyhodnocen jako pravděpodobnost SARS, úřady vyhledají a izolují všechny osoby, s nimiž mohla po návratu z Číny přijít do styku. Filipíny zaznamenaly vloni jenom 14 případů nemoci, z nichž dva byly smrtelné.

Cibetky čeká masová likvidace

Čínské úřady se rozhodly situaci řešit masovým vybitím asi deseti tisíc cibetek, které jsou spolu s kachnami, prasaty a krysami velmi pravděpodobným zdrojem přenosu tohoto viru na člověka. Cibetky jsou v Číně považovány za lovnou zvěř a v restauracích vyhledávány jako oblíbená lahůdka.

„Zavíráme všechny trhy s divokými zvířaty a zlikvidujeme veškeré cibetky,“ uvedl včera v ústřední čínské televizi Feng Liou-siang, představitel zdravotního výboru jihočínské provincie Kuang-tung.

„Zahájíme zdravotní kampaň, budeme vybíjet krysy a šváby a vyčistíme každičké místo do začátku lunárního nového roku (letos připadá na 22. ledna),“ sdělily dále úřady provincie Kuang-tung. WHO v loňském roce vyslovila podezření, že nemoc se mohla na člověka přenést z masa cibetek. Ty totiž žijí s virem ze skupiny koronavirů, který je velmi blízký lidské variantě. Dříve známé koronaviry způsobují člověku např. zápal plic.

Pacient se SARS, který je hospitalizován v Kuang-čou (Kantonu) a údajně se již uzdravuje, sice popřel, že by v poslední době jedl pokrm z cibetek či jinou zvěřinu, nicméně nevyloučil, že mohl přijít do bezprostředního kontaktu s krysami.

Virus, který ho napadl, se od původce loňské epidemie v některých detailech zřejmě liší, avšak viru u cibetek je blízký. Uvedl to Čung Nanšan, ředitel Ústavu respiračních nemocí v Kuang-čou. Prodej a konzumaci cibetek čínské úřady zakázaly už během loňské epidemie, ale přes varování vědců později obchod opět uvolnily.

Cibetky, příbuzné kočkám a hyenám, se živí hmyzem, měkkýši, hlodavci i rostlinnou potravou a žijí nočním životem. Z několika známých druhů je jeden zapsán v Červené knize ohrožených zvířat, v ČR je v zoologických zahradách jen několik jedinců původem z Afriky.

Právo, 6.1. 2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?