V cizině se zatím zvýšený zájem českých lékařů neprojevuje

20. 12. 2010 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Žádný zvýšený zájem českých lékařů o možnost působení v cizině se zatím v některých zemích Evropské unie neprojevuje. Nárůst žádostí nezaregistrovaly příslušné úřady v Německu, Rakousku ani ve Velké Británii, kam by zejména mohli někteří zdravotníci směřovat.


Lékaři projevující nespokojenost s pracovními podmínkami v ČR podávají hromadné výpovědi v rámci výzvy Lékařského odborového klubu (LOK) Děkujeme, odcházíme a řada z nich avizovala, že odejde právě do evropského zahraničí.

Německo zatím žádný zvýšený zájem českých lékařů neregistruje. Lékařské komory v Bavorsku a v Sasku, sousedních spolkových zemích, kde čeští zdravotníci mířící do Německa praktikují nejčastěji, ČTK sdělily, že se jejich dosavadní přírůstek nevymyká normálu. Stejná situace je i v Bádensku-Württembersku, spolkové zemi s třetím největším počtem českých doktorů.

Zvýšený zájem českých lékařů se neprojevil ani v Rakousku. „Dotazy od českých lékařů a lékařek máme pořád. Důvodem je prostě blízkost a sousedství obou zemí. Nemyslím si ale, že by jich teď bylo nějak víc než jindy,“ řekla ČTK Nathalie Holzerová z mezinárodní kanceláře Rakouské lékařské komory, která poskytuje rady a pomoc doktorům z EU i jiných zemí.

Pokud chtějí čeští lékaři v Rakousku působit, musí se nechat zapsat na seznam Rakouské lékařské komory. Zatím potřebují také pracovní povolení od rakouského úřadu práce, v květnu ale tato podmínka padne. Nutné je také nechat si uznat lékařský diplom na některé z rakouských lékařských univerzit a doložit znalost němčiny.

Změny v počtu schválených žádostí českých lékařů o vykonávání praxe v Británii nezaznamenal v posledních týdnech ani registr britských lékařů. Během prosince byly zatím schváleny žádosti čtyř českých lékařů, v listopadu sedm a v říjnu také čtyři.

Nicméně vyřízení žádosti o působení v Británii pro lékaře ze zemí EU trvá v průměru čtyři až osm týdnů (maximálně tři měsíce), sdělil ČTK registr. Takže případný nárůst zájmu se projeví až s časovým odstupem.

Podle posledních souhrnných statistik bylo v listopadu v Británii 884 lékařů z ČR, zatímco před rokem jich bylo 782.

Lékařský odborový klub-Svaz českých lékařů (LOK-SČL) dnes oznámí počet výpovědí lékařů v akci lékařských odborů Děkujeme, odcházíme. Jeho předseda Martin Engel v neděli uvedl, že výpovědi zatím potvrdilo 3500 lékařů, ale toto číslo bude ještě narůstat. K výzvě LOK se přihlásila asi čtvrtina ze 16.000 lékařů pracujících v nemocnici. Ministr zdravotnictví Leoš Heger však řekl, že očekává odchod maximálně 700 z nich.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?