V ČR by měl vzniknout obor medicínský technik, míní lékaři

20. 10. 2010 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
V ČR by měl vzniknout samostatný obor medicínský technik, míní lékaři. Potřebu vytvoření nové specializace zaměřené na arytmologii přinesl výrazný rozvoj oboru v posledních deseti letech, řekl přednosta kliniky kardiologie IKEM profesor Josef Kautzner.


Arytmologie je podoborem kardiologie a zabývá se diagnostikou a léčbou poruch srdečního rytmu. Arytmie představují závažný zdravotní problém. Jen v Evropě umírá každoročně zhruba 400.000 lidí náhlou arytmickou smrtí a přibližně dvě procenta dospělých trpí fibrilací (míháním) síní, která zhoršuje kvalitu života a může svými důsledky život i výrazně zkrátit, řekl předseda správní rady Nadačního fondu Moderní léčba arytmií Jan Bytešník.

Medicínští technici pracující v arytmologii zajišťují vyšetřování poruch srdečního rytmu pomocí různých druhů záznamníků EKG, asistují při voperovávání kardiostimulátorů nebo srdečních defibrilátorů. Asistují při provádění katetrizačních ablací (léčebná metoda umožňující přímé odstranění příčiny arytmie, a tedy vyléčení pacienta), zajišťují programovanou elektrickou stimulaci, ovládají trojrozměrné mapovací systémy.

V posledních letech pomáhají i při vyšetřování ambulantních pacientů s voperovanými přístroji a zajišťují také kontroly přístrojů na dálku, takzvaný telemonitoring.

Technici pracující v oboru arytmologie jsou převážně absolventy Českého vysokého učení technického v Praze nebo Vysokého učení technického v Brně, oboru biomedicínského inženýrství. I když se na škole učí anatomii, fyziologii a základy patologie, podle Kautznera ovládají převážně techniku. Arytmologie jako taková se zatím v Česku nevyučuje.

Obor medicínský technik prý není samozřejmostí ani v západní Evropě. Poptávka po zdravotnických technicích je však údajně i na jiných pracovištích. Každé pracoviště si nyní své techniky školí samo. Na kardiologické klinice IKEM tento program zahájili roku 2002, nyní zde pracuje na částečný nebo plný úvazek deset medicínských techniků. Na jejich vzdělávání a doškolování přispívá mimo jiné i Nadační fond Moderní léčba arytmií, který letos slaví 15 let existence.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?