V ČR bylo evidováno na konci loňského roku 601 HIV pozitivních

12. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V České republice přibývají občané infikovaní virem HIV, který způsobuje selhání imunity. Na konci loňského roku jich bylo evidováno 601, z nichž 163 již onemocnělo AIDS. Loni bylo hlášeno...


PRAHA - V České republice přibývají občané infikovaní virem HIV, který způsobuje selhání imunity. Na konci loňského roku jich bylo evidováno 601, z nichž 163 již onemocnělo AIDS. Novinářům to včera řekla vedoucí AIDS centra ve Fakultní nemocnici Bulovka Marie Staňková.

Loni bylo hlášeno 49 nových případů, předloni o dva více. Zároveň je v ČR evidováno také 178 HGIV pozitivních pacientů-cizinců, kteří u nás mají trvalý pobyt. Nejvíce HIV pozitivních - 326 - žije v Praze. Nejméně infikovaných, pět, bydlí v kraji Vysočina.

Lékařům se podaří zachytit jen část infikovaných. Odhady o skutečném počtu HIV pozitivních se velmi liší. Podle některých odborníků je to zhruba dvojnásobek, podle pesimistů je to až desetinásobek, uvedla Staňková.

Z celkového počtu HIV pozitivních tvoří pětinu ženy. Zatím lékaři zaznamenali u HIV pozitivních 63 těhotenství. Celkem se narodilo infikovaným ženám 46 dětí. Každý takový novorozenec dostává od prvních šesti hodin svého života léky. Zda je dítě nakaženo, se zjistí do 18 měsíců věku. Tři z dětí, které se narodily postiženým matkám, jsou také HIV pozitivní, 29 je v pořádku a ostatní jsou ještě příliš malé.

Staňková odhaduje, že vzhledem k rozvoji medicíny mají HIV pozitivní lidé, kteří se řídí všemi pokyny lékařů, naději na 20 let života bez příznaků AIDS. Dostávají nejmodernější léky, které hradí zdravotní pojišťovny nebo je AIDS centra nakupují z dotací ministerstva zdravotnictví, případně získávají v rámci klinických programů.

V České republice a na Slovensku žije v porovnání s Evropou relativně málo HIV pozitivních lidí. Dvě třetiny nakažených cizinců pocházejí ze zemí střední a východní Evropy.

Ve světě je 42 milionů lidí HIV pozitivních, z toho pět milionů se nakazilo loni. Podle Staňkové to znamená, že preventivní programy se nedotýkají nejvíce ohrožených skupin obyvatelstva. Selhání imunity připravilo na celém světě o život už 25 milionů lidí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?