V ČR chybí léčebná rehabilitace pro parkinsoniky,Heger ji podpoří

10. 4. 2013 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
V Česku chybí léčebná rehabilitace pro pacienty s Parkinsonovou nemocí, řekla ČTK místopředsedkyně Společnosti Parkinson Jana Večlová. Podle ní neexistuje síť center se zdravotníky vyškolenými pro péči o lidi s tímto nervovým onemocněním. Pacienti dostanou léky, ale nefarmakologická léčba nenavazuje. Lázeňskou léčbu dostanou jen jednou za život, upozornila Večlová. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ČTK sdělil, že potřebnou rehabilataci pro parkinsoniky podpoří.


Podle ministra musí být rehabilitační péče pro tyto pacienty řešena koncepčně, za účasti příslušných odborných společností a pacientských organizací. „Jsem připraven takové jednání vyvolat,“ potvrdil Heger.

Zástupci pacientů ministra včera navštívili a pomocí simulátoru v podobě tuhé rukavice mu dali zažít pocity parkinsonika. Ministr si zkusil s rukavicí na ruce rozkrojit bábovku a podepsat se. Dozvěděl se o problémech s chybějící rehabilitací a dostal červené tulipány, které se staly symbolem této nemoci.

V předchozích dnech si zkusili činnost s touto rukavicí šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD) a ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09). Pacienti se objednali také k premiérovi Petru Nečasovi (ODS).

Parkinsonovu nemoc, která je typická neovladatelným třesem a ztuhlostí, má 15.000 Češek a Čechů. Na celém světě jí trpí šest milionů lidí. Jejich problémy připomene 11. dubna Světový den Parkinsonovy nemoci. Čeští pacienti dají najevo odhodlání s obtížemi nemoci bojovat tím, že v sobotu už pošesté vystoupí na horu Říp. Přihlášena je zhruba stovka lidí.

„Pacienti dostávají léky, chybí ale komplexní léčba, do které patří nefarmalokogické postupy jako léčebná rehabilitace, logopedie nebo psycholog. Po této stránce se nedělá pro pacienty nic,“ podotkla Večlová.

Podle pacientů by v Česku mělo vzniknout v každém okrese jedno rehabilitační centrum pro parkinsoniky. Zatím se jim podařilo prosadit, že budou certifikované kurzy pro zdravotníky. Vzor vidí v centrech v Německu, kde jsou proškolení zdravotníci a také neurolog, fyzioterapeut a logoped.

„U nás se nemají nově diagnostikovaní lidé kam obrátit. My suplujeme práci rehabilitačních center tím, že pořádáme rekondiční pobyty,“ uvedla Večlová. Pacienti usilují také o větší počet hrazených lázeňských pobytů, loni se jim to při novelizaci vyhlášky nepodařilo.

Stav nemocných se i při léčbě zhoršuje, zhruba po deseti letech přestanou léky účinkovat, nebo mají příliš vážné vedlejší účinky. Podle farmaceutických firem je ve stádiu vývoje 36 „slibných“ léčiv.

Pro část pacientů může být řešením hluboká mozková stimulace - po zákroku odcházejí po několika dnech domů. V Německu jsou přesunuti do rehabilitačních center, kde jim odborníci tři týdny nastavují léčbu na míru a projdou tam i rehabilitací.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?