V ČR nebyl za poslední týden oznámen žádný případ prasečí chřipky

2. 10. 2009 9:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V Česku nebyl za poslední týden hlášen žádný případ prasečí chřipky. Oznámilo to ministerstvo zdravotnictví. K dnešku je v Česku potvrzeno 296 onemocnění touto infekcí, nikdo dosud nezemřel.


Podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta zřejmě první vlna končí, počty případů stoupaly v poslední době již pomaleji. První vlna chřipky v Česku podle něj kulminovala během dvou týdnů na přelomu července a srpna.

Od konce května do půlky července bylo v ČR zhruba 20 případů onemocnění prasečí chřipkou. Od posledního červencového týdne nemocných začalo skokově přibývat, po desítkách případů týdně. Stovkovou hranici překročil výskyt chřipky posledního července. Čtrnáct dní poté už bylo hlášeno 200 případů.

Průběh naprosté většiny onemocnění byl lehký, nikdo na novou infekci nezemřel. Nejčastěji onemocněli mladí lidé ve věku od 15 do 24 let.

Očkování proti prasečí chřipce začne v Česku na počátku listopadu, nejprve u rizikových pacientů a zdravotníků. Nejohroženější skupinou jsou pacienti s chronickým onemocněním dýchacích cest, dále lidé se závažným srdečním onemocněním a těhotné ženy ve druhém či třetím trimestru rizikového těhotenství. Odborníci doporučují, aby byli dále očkováni zejména mladí lidé.

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila začátkem června takzvanou prasečí chřipku, která se začala šířit v dubnu z Mexika a Spojených států, za pandemii. Na celém světě se podle poslední zprávy WHO z 20. září nakazilo nejméně 319.000 lidí. Nemoc má většinou mírný průběh, přesto si doposud vyžádala více než 3900 mrtvých, z toho přes 140 v Evropě.

Už ale začíná sezona akutních onemocnění dýchacích cest - minulý týden bylo v Česku hlášeno 990 případů na 100.000 obyvatel. Epidemie však začíná až u 2000 případů na stejný počet obyvatel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?