V ČR přibudou v následujících dvou letech tři nová onkologická biosimilars

18. 8. 2016 11:04
přidejte názor
Autor: Redakce

Od roku 2006 bylo v Evropě schváleno více než dvacet biosimilars. V následujících dvou letech se v ČR očekává vstup tři nových biosimilárních léků, které zvýší dostupnost léčby pro onkologické pacienty.




„Biosimilární přípravky přinášejí úsporu nejen díky o 15 procent nižší úhradě a ceně, ale i vytvořením konkurenčního prostředí. Důležitá je především skutečnost, že vzniklé úspory mohou být použity pro léčbu více pacientů,“ říká výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem Martin Mátl. Příkladem, který potvrzuje zvýšení dostupnosti biologické léčby díky biosimilars, může být vývoj spotřeby přípravků s účinnou látkou filgrastim, které se používají jako podpůrná terapie u onkologických pacientů. Během 5 let po vstupu biosimilárního filgrastimu jeho spotřeba stoupla bezmála na dvojnásobek. Celkové náklady však zůstaly stejné. 80 % pacientů léčených filgrastimem v roce 2015 dostalo právě biosimilární přípravek.
Podobný vývoj lze očekávat po vstupu biosimilárních monoklonálních protilátek do onkologie a hematoonkologie. Právě náklady na léčbu nádorových onemocnění patří k nejvyšším. „Počet onkologických pacientů neustále roste, i kvůli tomu náklady jen na dvě nejužívanější látky – trastuzumab a rituximab – vysoko převyšují miliardu korun. To je více, než kolik činí náklady na 20 nejužívanějších léků dohromady,“ upozorňuje Martin Mátl. V příštích dvou letech lze očekávat registraci hned tří biosimilárních přípravků. Kromě zmíněného trastuzumabu a rituximabu je to navíc ještě pegfilgrastim, který je podpůrným lékem při chemoterapeutické léčbě.
(Zdroj: ČAFF)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?