V ČR roste počet porodních asistentek

17. 10. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
V ČR roste počet porodních asistentek, které ženy provází celým těhotenstvím a chodí s nimi i k porodu. Je jich už několik desítek. Nahrazují tak částečně personál nemocnic.


České ženy stále častěji využívají i placených kamarádek - dul, které jim při porodu v nemocnici poskytují psychickou podporu. ČTK to na konferenci o aktivním rodičovství v Brně řekla výkonná ředitelka Unie porodních asistentek Kateřina Hájková Klíčová.

Podle ní je dnes velkým trendem „touha po tom rodit přirozeně“ a v doprovodu samostatné rodinné asistentky, která je odbornou pracovnicí a vede porod. Porodních asistentek je aktuálně v ČR podle ní asi 30. Jejich počet se v posledních letech zvyšuje.

„Založit si ale u nás živnost v této profesi je obtížné. Stát nám háže klacky pod nohy,“ uvedla Klíčová. Podle ní je ale práce porodních asistentek v zahraničí běžná a také české zdravotní sestry o ni mají zájem.

Roste i počet takzvaných dul. Dula ženu provází do porodnice, v některých případech tak nahrazuje přítomnost manžela. Ženě pomáhá především po psychické stránce. „Dula není zdravotnicí a má speciální výcvik na podporu žen. Je to vlastně placená kamarádka,“ uvedla Klíčová. Podle ní je dul v ČR asi 50.

Podle Klíčové stále více lidí hledá alternativy v rodičovství. Příkladem je nošení dětí v šátku, nepoužívání kočárků, upřednostňování látkových plen. Lidem v informovanosti pomáhá především internet a sociální sítě. Zde si vyměňují svoje zkušenosti.

„Existuje mnoho internetových fór. Například diskuze o látkových plenách,“ uvedla Klíčová. Lidé podle ní sledují i výchovné trendy. Jeden z nich do Brna přijel představit autor knihy Liný rodič Brit Tom Hodgkinson. Podle něj méně výchovy od rodičů znamená větší samostatnost dětí. Tato metoda má podle něj velké výhody i pro rodiče, neboť je nestresuje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?