V ČR se každý rok narodí 2400 dětí, které byly počaty metodou IVF

23. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Po pětadvaceti letech ode dne, kdy se v roce 1978 ve Velké Británii narodila jako první dítě ze zkumavky Louise Brownová, přišlo na svět týmž způsobem přes milion dětí...


PRAHA - V Česku se první dítě z mimotělního oplodnění narodilo v roce 1982 a nyní zde přichází metodami asistované reprodukce na svět 2400 dětí ročně.

Vedoucí lékař pražského centra Iscare IVF Milan Mrázek řekl, že lékaři pomohou 90 procentům neplodných párů a metody, jež se v experimentech ověřují, jejich šance ještě rozšíří.

Výzkum se nyní zaměřuje například na uchování plodnosti dětí s rakovinou. Řadu let se mužům před léčením zhoubného nádoru uzlin, Hodgkinovy nemoci, odebírá ejakulát a ukládají spermie, protože chemoterapie narušuje jejich dozrávání.

U malých chlapců je však problém získat ejakulát, novou cestou je odběr kousku tkáně z varlete. Experimentálně vědci zkoušejí transplantovat tuto tkáň myším, aby se získala spermie.

Podobné metody se zkoušejí i u žen s rakovinou, kterým se odebere tkáň vaječníku, zmrazí se a po léčbě voperuje zpět. Nadějná se zdá být i manipulace s jádrem buňky. U žen nad 40 let totiž mívají vajíčka vady. Lékaři se proto snaží o přenos buněčné hmoty z vajíčka mladší ženy těmto ženám, nebo jaderného materiálu z vejce v časném stadiu po oplození do buňky zbavené jádra od mladé ženy.


Neplodností trpí v Česku 15 procent párů, léčí je 16 pracovišť. Dosahují v průměru o jedno procento lepších výsledků, než je evropský standard; narozením dítěte končí 29 procent léčebných cyklů, jichž se v Česku dělá ročně 8000.

Při pěti cyklech mají metody asistované reprodukce až šedesátiprocentní úspěšnost. Zatímco zdraví lidé mají v jednom cyklu naději pětadvacetiprocentní, úspěšnost asistované reprodukce v jednom cyklu je 15 až 26 procent.

Příčina neplodnosti bývá na straně obou partnerů, přibývá neplodných mužů. Jejich plodnost nepříznivě ovlivňují toxické látky v prostředí.

Zdravý muž má v ejakulátu 20 milionů spermií; je-li jich málo, nebo jsou nekvalitní, lze je geneticky vyšetřit a vybrat vhodnou ještě před zavedením do vajíčka. Pokud v ejakulátu spermie nejsou, lze je získat z tkáně varlete.

Na ženské neplodnosti se většinou podepisují poruchy uvolňování vajíčka a neprůchodnost vejcovodů, jíž trpěla i matka prvního dítěte ze zkumavky na světě.

Při léčení neplodnosti hradí zdravotní pojišťovny v Česku ženám do 40 let tři kompletní léčebné cykly a část čtvrtého. Jeden stojí 22.500 korun, k tomu léky za 8000 až 20.000. Ženy si mohou připlatit na postupy a léky, jež pojišťovna nehradí, ale zvyšují šanci na úspěch, 90 procent žen se do úhrady pojišťovny vejde.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?