V ČR se zatím využilo asi 30.000 vakcín proti prasečí chřipce

17. 12. 2009 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
V ČR se zatím využilo 30.000 vakcín proti prasečí chřipce z 167.000 dosud dovezených. Podle ministerstva zdravotnictví je to přiměřený počet, řekl mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.


Z prvních ověřených dat podle něj rozhodně nevyplývá nezájem vybraných skupin chronických pacientů o očkování.

Očkování v tuzemsku začalo v týdnu od 23. listopadu, většina praktických lékařů zahájila očkování až o týden později. Stát nakoupil milion vakcín, očkována může být asi desetina populace. Na prasečí chřipku zatím v ČR zemřelo 38 lidí.

„Jelikož se plně očkuje v podstatě teprve dva týdny, považujeme tato první data za velmi pozitivní signál,“ řekl Sršeň. Nejvíce ohroženi jsou chřipkovým virem právě pacienti s vážnými chronickými nemocemi.

Jelikož se plně očkuje v podstatě teprve dva týdny, považujeme tato první data za velmi pozitivní signál

Epidemiolog Roman Prymula řekl již dříve ČTK, že „nebyl rád, že ČR nakoupila pouze milion dávek“. Ovšem v masmédiích brzy propukla hysterie a téma očkování se zobrazuje polárně - buďto očkovat, nebo neočkovat, uvedl. Psalo se také, že vakcínu řada pacientů i zdravotníků odmítá.

„Údaje o bezpečnosti jsou zcela přesvědčivé,“ řekl Prymula. Platí to i pro děti a těhotné ženy. Očkování nadále pokračuje, nová data ministerstvo zveřejní příští středu. Po Novém roce se má zahájit očkování lidí důležitých pro chod státu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?