V ČR už je 92 obětí AIDS

2. 12. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V České republice od roku 1986, od kdy se sleduje statistika, již na AIDS zemřelo 92 pacientů. Virem HIV onemocnělo od téže doby 594 lidí a 172 cizinců, kteří žijí na našem území a většinou jsou z východní Evropy...


hlavně z Ukrajiny a Ruska. Právu to sdělila v pátek doktorka Marie Brůčková z Národní referenční laboratoře pro AIDS Státního zdravotního ústavu v Praze.

„To jsou počty registrovaných nemocných. Ve skutečnosti může počet nakažených být v České republice pětkrát až desetkrát vyšší. I tak patříme k jedněm z mála zemí s nízkým výskytem tohoto onemocnění,“ uvedla Brůčková a dodala, že je to i výsledek dlouholeté systematické práce v osvětě.

Podle ní na světě v současné době žije s HIV/AIDS 42 miliónů lidí. Jen letos se tímto virem nakazilo 5 miliónů lidí. 3,1 miliónu nemocných již na tuto nemoc zemřelo.

Docentka Marie Staňková z Centra léčby a AIDS v pražské Nemocnici Na Bulovce tvrdí, že v důsledku nejmodernějších léků se značně prodlužuje kvalitní život takto nemocných.

„Pomáhá i nový lék Tenofovir, který vynalezl český vědec Antonín Holý a vyrábí se v USA. Zatím není pro Evropu uvolněn, ale my jsme získali výjimku a již s ním můžeme léčit,“ uvedla docentka Staňková. Podle ní průměrná roční léčba HIV/AIDS nemocného pacienta stojí zhruba 300 000 korun.

„Lacinější je v počátečním stadiu, naopak mnohem dražší v pokročilejším,“ řekla Staňková. Upozornila, že pro 95 procent nemocných na světě je cenově léčba nedostupná, pro pacienty v ČR ale plně dostupná je a hradí ji zdravotní pojišťovny.

VÁCLAV PERGL, Právo, 30.11.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?