V ČR vznikne síť domovů pro lidi s Alzheimerovou chorobou

29. 11. 2006 8:43
přidejte názor
Autor: Redakce
V příštím roce by měl být uveden do provozu první ze 14 specializovaných domovů pro pacienty s Alzheimerovou chorobou, které vzniknou v rámci projektu Nadačního fondu Prima vesnička...


Odbornou záštitu na projektem má Česká alzheimerovská společnost. Novinářům to řekl ředitel fondu Štěpán Binko.

Postupně do roku 2013 vzniknou stejná zařízení ve všech krajích. V roce 2008 by měly být otevřeny v Plzeňském a Královéhradeckém kraji.

Ředitelka projektu Petra Solfronková uvedla, že první Prima dům bude stát v Čimicích v Praze 8. Bude v něm ubytováno 25 pacientů a další budou moci docházet do denního stacionáře. Pobyt a léčba jednoho pacienta přijdou na 1000 korun denně a budou financovány z příspěvku klienta, z příspěvku, který klient dostane od státu, ze zdravotního pojištění a z dalších zdrojů.

Podle Binka bude vybudování prvního domu stát 60 až 65 milionů korun. Projet Prima vesnička bude ze 40 procent financován ze série benefičních golfových turnajů, které se uskuteční ve všech krajích, jejich finále bude na Konopišti. Z 26 procent ho budou financovat různí partneři, 22 procent prostředků by mělo pocházet z dotací Evropské unie. Další peníze poskytnou drobní dárci a kampaň dárcovských SMS.

Předsedkyně České alzheimerovské společnosti Iva Holmerová uvedla, že v České republice žije asi 100.000 lidí postižených Alzheimerovou chorob a téměř polovina z nich je ve středně těžké nebo konečné fázi nemoci, což znamená, že potřebují celodenní intenzivní dohled.

Počet pacientů poroste, protože toto onemocnění souvisí s vyšším věkem a v ČR se zvyšuje počet seniorů. Navíc léky prodlužují život nemocných, kteří s Alzheimerovou chorobou nyní žijí deset i více let. Kolem roku 2050 bude v ČR 250.000 postižených. Průběh onemocnění lze v časné fázi do jisté míry pozastavit.

Pro Alzheimerovu chorobu je příznačná ztráta paměti, špatná orientace, zhoršené vyjadřování, snížená schopnost řešit problémy a poruchy chování. Pacienti v rozvinuté fázi choroby potřebují nepřetržitý dohled, který je mnohdy nad síly rodiny. V pokročilé fázi by se nemocným mělo dostávat odborné péče.

Podle Holmerové bude počet nových lůžek sice relativně malý ve srovnání s počtem pacientů, ale význam specializovaných zařízení v Prima vesničce je také v tom, že budou vzdělávacími centry zaměřenými na problematiku demencí.

V současné době je situace pro pacienty s demencí v ČR tristní, protože pro ně nejsou určena ani zdravotní ani sociální zařízení. To by se mělo částečně změnit v příštím roce, kdy vstoupí v platnost zákon o sociální péči. Ubytovacích míst je relativně dost, je třeba aby se část kapacit otevřela pro pacienty s Alzheimerovou chorobou. Dosud domovy poskytují ubytování a řeší spíše bytový problém než problém sociální péče, řekla Holmerová.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?