V Dačicích se chtějí zaměřit na rehabilitaci mozkových příhod

20. 1. 2014 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Dačicích na Jindřichohradecku se chce specializovat na rehabilitaci pacientů, kteří prodělali těžší formy mozkové příhody. Žádné jiné zdravotní zařízení v Jihočeském kraji se této péči intenzivně nevěnuje. Dačická nemocnice se už nyní věnuje dalším rekonvalescentním metodám, a postupně se tak z ní stává rehabilitační centrum. ČTK to řekla mluvčí jihočeských nemocnic Ivana Kerlesová.

„Naše odborně školené fyzioterapeutky systematicky využívají moderní metody při rehabilitaci pacientů po úrazech, operacích kloubů, artroskopiích, nápravě vad a odstraňování bolestivých stavů spojených s různými onemocněními pohybového aparátu pacientů,“ řekla ředitelka dačické nemocnice Miroslava Člupková. Podle ní následná péče pro lidi, kteří prodělali cévní mozkovou příhodu, je v regionu nedostačující. „Chybí na jihu Čech i v sousední Vysočině,“ uvedla.

Péče o takové pacienty bývá časově velmi náročná. V Česku ročně onemocní cévní mozkovou příhodou zhruba 30.000 lidí. Z toho 30 procent umírá a 30 procent se potýká s nepříjemnými následky. Patří k nim trvalá invalidita v podobě částečného nebo úplného ochrnutí těla, poruchy řeči a podobně. „Naším hlavním cílem je vracet lidi po těžkých mozkových příhodách zpět do běžného života. A o tom, že to je v řadě případů běh na dlouhou trať, nelze pochybovat,“ řekla Člupková.

Nemocnice v Dačicích nabízí kromě rehabilitačních programů také ambulantní služby. Vloni investovala nemocnice z dotací Jihočeského kraje do své modernizace 5,6 milionu korun.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).
  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?